Izvor: TvojPortal.com, 31.Avg.2011, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Auto-osiguranje skuplje 50 posto posle sudara

/dnevnik.rs/ Vozači koji pažljivo upravljaju automobilima i ne izazivaju nesreće i štete već od sutra će dobiti nagradu, dok onim drugima sleduje kazna. Prvog dana septembra počinje primena propisa koji ovu oblast obaveznog osiguranja regulišu na drugačiji način nego do sada. Za vlasnike vozila to može biti lepa ušteda. U osiguravajućim kompanijama procenjuju da će u narednoj godini imati prihod od polisa obaveznog osiguranja manji bar pet odsto.


Ukupno 1,8 milion >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << vozača u Srbiji plaće osiguranje po sistemu „bonus„ i „malus„, a evo i šta to konkretno znači. Prosečna cena za polisu osiguranja u Srbiji iznosi 9.000 dinara, ali ona će sve manje za sve biti ista. Vozači i vlasnici vozila koji ne naprave štetu za godinu dana dobijaju bonus od pet odsto. Isto im sleduje i u naredne dve godine, a to znači da će ga za tri godine vožnje bez šteta polisa stajati 15 odsto manje. To je maksimalna pogodnost, koja se savesnom vožnjom može zadržati i narednih godina.
Sem bonusa, vozačima sleduju i „malusi”. Nesavesni, koji naprave štetu, moraće za istu polisu da odvoje 50 posto više novca, ako im se to dogodi dva puta, platiće dva puta više ili tri puta, u istoj godini. Odnosno, polisa će koštati čak 22.500 dinara. Nesavesni vozač iz „malusa„ može preći u „bonus„, ali za to će mu trebati osam godina, ukoliko je bio maksimalno nepažljiv.
U Narodnoj banci Srbije, koja je supervizor za rad osiguravajućih kuća, objašnjavaju da je novi propis donet da bi se preventivno delovalo na smanjenje šteta te da se cena osiguranja utvrđuje prema rizičnosti vozača. Važno je da se kod obaveznog osiguranja posluje obazrivo da bi se obezbedili fondovi za redovno izmirenje šteta. To je neophodno da bi se obezbedila stabilnost sistema obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti.
Savesnima ostaje da vide gde će potrošiti ono što zaštede na polisi. Oni koji su skloni rizičnijoj vožnji treba da znaju da im „malus” sleduje bez obzira na to da li su skrivili tek ogrebotinu koja vredi nekoliko stotina dinara ili se šteta meri hiljadama evra. Kod polise obaveznog osiguranja to će ih koštati isto.
Doneti novi propise kod nas uvek je bilo lakše nego sprovesti ih. Zato će i sistem „bonusa” i „malusa” zavisiti od toga koliko će baza podataka o prekršajima i učinjenoj šteti biti pouzdana i dostupna osiguravajućim kućama. Zanimljivo je da se podaci o ovom ne vode po imenu vozača nego po broju šasije automobila, tako da će na osnovu ovih novina i „maluse” i „bonuse” plaćati vlasnici vozila. Stručnjaci za oblast saobraćaja smatraju da bi bilo bolje da su povlastice i kazne vezane za ime vozača. Ali, šta je – tu je. Ovo bi posebno moglo biti problematično za preduzeća ili ustanove kod kojih ključ od vozila ide iz ruke u ruku zaposlenih po potrebi. Ukoliko imaju samo jednog „oštrog vozača” mogli bi stalno da plaćaju „malusne„ cene za polisu.
Ali, svaki novi propis traži prilagođavanje, doterivanje pa će tako biti i s ovim.
D. Vujošević
Na udaru Novi Sad, Beograd...
Novi propisi idu u pravcu harmonizacije ove oblati sa sličnim pripisma koji važe u zemljama Evropske unije. Za nas to znači da ćemo imati jasniju selekciju na dobre i loše vozače ali i manju ukupnu premiju za ovu vrstu osiguranja. U 2012, to će biti pet odsto – objašnjava pridruženi član Izvršnog odbora u „Delta đenerali kompaniji„ Branko Pavlović. – Podaci govore da je kod nas čak 96 vozača savesno i vozi bez pravljenja štete. Međutim, ova novina je tek prva trijaža u ovoj oblasti. Sledeći korak će biti razvrstvanje po zonama rizika, odnosnio gradovima i mestima gde ima najviše i najmanje nezgoda pa će se i olakšice dodeljivati po tom kriterijumu. Ako sve ostane kao sada, najrizičniji za nas, osiguravače, biće Novi Sad, a slede Beograd i Niš.

ekonomijaSrbijaautoosiguranjeposle udesa50% skuplje

Nastavak na TvojPortal.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Popust za dobre, a kazna za loše vozače

Izvor: Politika, 31.Avg.2011

Za tri štete u jednoj godini polisa skuplja dva i po puta, a za najrizičnije šofere i trostruko viša premija osiguranja..Vozače koji su u protekloj godini napravili drugome neku štetu na automobilu očekuje skuplja premija obaveznog osiguranja kada od 1. septembra dođu da registruju vozilo. Pažljivi,...

Nastavak na Politika...

Od danas u Srbiji bonus malus sistem osiguranja vozila

Izvor: Blic, 01.Sep.2011, 01:40

BEOGRAD - U Srbiji je od danas uveden sistem umanjenja i uvećanja premije osiguranja vozila (bonus malus) u zavisnosti od toga da li je vlasnik prouzrokovao štetu...Prema novom sistemu, maksimalno umanjenje premije (bonus) biće 15 odsto za vlasnike vozila koji ne naprave štetu tri godine uzastopno,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.