Apatinci i dalje plove Dunavom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2017, 21:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Apatinci" i dalje plove Dunavom

Čamci "Apatinci" i dalje plove Dunavom i nisu samo deo istorije starih alasa. Upravo trkom ovih čamaca, u okviru "Apatinskih ribarskih večeri", nastavlja se tradicija veslanja vezana za Dunav.

Marko Bokan, jedan od najpoznatijih i najstarijih graditelja čuvenog drvenog čamca Apatinca, ni ove godine nije propustio da dođe na trku i ako ima 82 godine. Uz sina Branka je zaveslao punim plućima.

"Prvi čamac sam napravio davne 1959.godine, a najbolji su oni koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izrađeni od slavonskog hrasta. Iako više ne pravim čamce i dalje veslam sa sinom Brankom i provodim dane pored reke. Ovogodišnja trka mi dođe kao razonoda. Sada dolazim sa sinom, jer se moj čamac takmiči, a sa sinom zajedno već četrnaesti put učestvujem", kaže Marko.

U ovom narodnom veslanju svi su dobro došli, a čiji će čamac biti najbrži tajna je ne samo u brzini veslača, već težini čamca, dužini i materijalu od kojeg je napravljen.

"Ovo je promocija čamca "Apatinca" u okviru najmasovnije letnje manifestacije "Ribarskih večeri". Iako se veslači takmiče sa čamcima od različitih materijala, nama je ova trka način promovisanja tradicije, koja je decenijama vezana za Dunav", kaže organizator i sekretar u Kajak klubu "Apatin" Dragan Popović.

"Sedam godina redovno učestvujem na trci čamaca "Apatinaca". Iako su otac i sin Marko i Branko Bokan uvek bili najbolji na trci, moram se pohvaliti da sam u kombinaciji sa bratom jednom bio prvoplasirani. Drago nam je što smo deo održavanja tradicije vezane za čuveni čamac "Apatinac", po kojem i sama trka nosi ime", kaže veslač Đuro Kovačić.

Pred publikom okupljenom na apatinskom bentu, takmičari su veslali 200 metara u jednosedu i dvosedu, i time opravdano preneli apatinsku veslačku disciplinu u narednu godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.