Izvor: B92, 25.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Alpina-Por" odustala od koncesije

Beograd -- Konzorcijum "Alpina-Por" odustala je od koncesije za autoput Horgoš-Požega. Država raspisuje tender za novog izvođača radova.

Razgovori o sporazumnom raskidu koncesije sa "Alpinom-Por" nastavljaju se sledeće sedmice u Vladi Srbije, preneo je večeras RTS. Kako prenosi javni servis, koncesionar ne odustaje od tendera za autoput Horgoš-Požega, ali traži da mu se vrate garancija od 10 miliona evra, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a zbog dela urađene projektne dokumentacije nadoknadi milion i 800 evra i dodatni troškovi.

Radna grupa koju predvodi predsednik Vlade Mirko Cvetković raspravljaće o koncesiji u ponedeljak.

Premijer je ovlastio ministra životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića da već sledećeg dana razgovara sa koncesionarima i nađu kompromisno rešenje.

Ono bi omogućilo da Srbija sama, iz budžeta, počne izgradnju dela autoputa od Novog Sada do Horgoša.

Ministar za infrasturkturu Milutin Mrkonjić raniej je izjavio za list "Blic" da pregovori sa koncesionarom o sporazumnom raskidu ugovora nisu okončani jer još nisu utanačene sve stavke.

"Od 'Alpine-Por’ stiglo pismo na tri stranice, upućeno premijeru Mirku Cvetkoviću, ministru Oliveru Duliću i meni, kojim prihvataju da im bude vraćena bankarska garancija od deset miliona evra i da im budu plaćeni troškovi koje su imali tokom priprema na ispunjavanju obaveza iz koncesionog ugovora. Nigde, međutim, nisu naveli koliki je iznos tih troškova, niti su dali specifikaciju, mada sam očekivao da to učine ovim dopisom. Napisali su da će to učiniti za nekoliko dana", naveo je Mrkonjić.

Mrkonjić je međutim rekao i da je konzorcijum "Alpina-Por" odustao i od učešća u budućem tenderu za izgradnju autoputa do Požege.

Na pitanje da li je tačno da "Alpina-Por" nije uplatila pun iznos bankarske garancije, već mnogo manje, Mrkonjić kaže da ne zna ništa kada je u pitanju bankarska garancija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.