Mrkonjić: Alpina odustala od koncesije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Alpina odustala od koncesije

BEOGRAD - Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da je austrijski konzorcijum "Alpina-Por" obavestio Vladu Srbije da odustaje od koncesionog ugovora o gradnji autoputa Horgoš-Požega.

Mrkonjić je za Blic kazao da je "Alpina-Por" juče obavestila vladu da odustaje i od učešća na tenderu koji će država raspisati za novog izvođača radova.

"Od 'Alpine-Por' upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je stiglo pismo upućeno premijeru Mirku Cvetkoviću, ministru Oliveru Duliću i meni, kojim prihvataju da im bude vraćena bankarska garancija od deset miliona evra i da im budu plaćeni troškovi koje su imali tokom priprema na ispunjavanju obaveza iz koncesionog ugovora", rekao je Mrkonjić.

Troškovi

On je kazao da u pismu nigde nije navedeno koliki je iznos tih troškova, kao ni specifikacija. "Napisali su da će to učiniti 'za nekoliko dana'", kazao je ministar za infrastrukturu.

Pregovore o raskidu koncesionog ugovora vodi premijer Cvetković, a prethodno je za to bio zadužen potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić.

Tokom prethodnih pregovora konzorcijum je tražio, između ostalog, da u zamenu za raskid ugovora dobije pravo izgradnje jedne deonice autoputa koji pripada međunarodnom koridoru 10, ali da to pravo stekne mimo tenderske procedure.

Garancije

"'Alpina-Por' sada prihvata da ne učestvuje u gradnji nijedne deonice autoputa, niti će učestvovati na tenderu koji će biti raspisan posle sporazumnog raskidanja ugovora o koncesiji", objasnio je Mrkonjić.

Na pitanje da li je tačno da "Alpina-Por" nije uplatila pun iznos bankarske garancije, Mrkonjić je kazao da "ništa oko bankarske garancije ne zna".

Upitan kakve i kolike troškove bivši koncesionar može da ima kad gradnja autoputa nije započeta, Mrkonjić navodi da to mogu biti izdaci za "pripremu tehničke dokumentacije, eksproprijaciju zemljišta, snimanje terena i izradu glavnog projekta".

"U svakom slučaju, troškovi moraju biti specifikovani i dokumentovani", dodao je Mrkonjić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.