EPS obeležio 125 godina, dodeljene povelja i zahvalnice

Izvor: RTS, 01.Okt.2018, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EPS obeležio 125 godina, dodeljene povelja i zahvalnice

Elektroprivreda Srbije (EPS) je u Starom dvoru obeležila 125 godina od izgradnje prve termocentrale na Dorćolu, koja je osnovana 1893. godine zahvaljujući profesoru fizike Đorđu Stanojeviću. Povelju sa plaketom "Đorđe Stanojević" dobio je predsednik Aleksandar Vučić.
Na svečanosti u Starom dvoru ministar rudarstva i energetike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Aleksandar Antić rekao je da je ovo veliki dan za EPS, jer je početkom oktobra pre 125 godina puštena u rad prva termocentrala za proizvodnju električne energije, a pod "palicom" Đorđa Stanojevića.

"Đorđe Stanojević je čitav svoj život posvetio radu termo i hidroelektrana, a čitav taj set njegovih projekata pokrenuli su industrijalizaciju Srbije", rekao je Antić.
Prema njegovim rečima, razvoju industrije veliki doprinos dao je i EPS, jer je električna energija najznačajniji faktor razvoja društva i ekonomije.
EPS predstavlja jednu od najmoćnijih kompanija u regionu koja zapošljava 30.000 ljudi i koja godišnje proizvodi 40 miliona tona uglja i 36 milijardi kilovatsati struje, podseća Antić.
Poslednji veći energetski objekat izgrađen je 1991. godine, a Antić je navodi da je EPS uz podršku Vlade i predsednika Vučića, kao i kineskih partnera počeo izgradnju "Termoelektrane Kostolac B", te da se nada da će uskoro početi izgradnja "Termoelektrane Kolubara B" u Kaleniću i novih hidrocentrala na Moravi, Ibru i Drini.
Antić kaže da se u ovom trenutku u Srbiji grade energetski objekti za proizvodnju 500 megavata iz obnovljivih izvora energije, među kojima je i vetropark u Kostolcu jačine 66 megavata.
Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić rekao je da ta kompanija u poslednjih pet godina dostiže vidljivi napredak koji se paralelno odvija sa razvojem privrede i infrastrukture u Srbiji i istakao da će EPS, treću godinu zaredom, ostvariti pozitivan rezultat.
Grčić je naveo da je distribucija električne energije veoma bitna i da je EPS u poslednjim godinama izgradio savremene trafostanice i dalekovode, te naveo da je nedavno na Kopaoniku otvorena najmodernija trafostanica u Srbiji u kojoj se primenjuju najsavremenija dostignuća.
Podsetio je i da je Beograd pre nekoliko godina dobio dvosmerno napajanje koje je takvoj metropoli i bilo potrebno i dodao da je Subotica jedini grad u Srbiji koji ima četvorosmerno napajanje u Srbiji.
"Proizvodnja i distribucija električne energije preduslov su za izgradnju auto-puteva, fabrika, centrala, novih zapošljavanja, ali i političke stabilnosti", rekao je Grčić.
Govoreći o teškim periodima za kompaniju, Grčić je naveo i 2014. kada su poplave u manjoj meri potopile basen u Kostolcu, a u većoj meri basen u Kolubari.
Kaže da su mnogi strani stručnjaci tada govorili da odustanemo od proizvodnje struje iz Kolubare, ali da je proizvodnja krenula već u decembru 2014. i da je prethodno basen ispražnjen i mašine osposobljene.
Predsednik Vučić dobitnik Povelje
Povelju sa plaketom "Đorđe Stanojević" dobio je predsednik Aleksandar Vučić, ali je zbog njegove posete Moskvi umesto njega plaketu primio generalni sekretar presednika Nikola Selaković.

Selaković je tom prilikom istakao da je budućnost Srbije u elektroprivredi bez koje se ne može razvjati ni četvrta industrijska revolucija.
"Ne može se zamisliti razvoj robotike bez električne energije i ako mislimo da kao ekonomija i privreda opstanemo, mi to nećemo uspeti bez EPS-a. To je kompanija koja je vodeća u ovom delu Evrope i želim vam da vrlo brzo ne budete samo glavni igrač na srpskom trižištu, već i da pređete granice i budete apsolutni gospodar u električnoj energiji na Balkanu", poručio je Selaković.
Ambasador Kine Li Mančang, kome je uručena zahvalnica EPS-a, rekao je da i Kina sa EPS-om proslavlja ovaj dan, jer je 1. oktobra i Dan Narodne Republike Kine.
"EPS je velika, snažna kompanija i kompanija koja daje ogroman doprinos za dolazak kineskih investitora kao što su 'Zijin' i 'Šandong Linglong'", rekao je Li i istakao da EPS kineskim investitorima nudi jeftinu i kvalitetnu struju.
Za doprinos EPS-u zahvalnice su uručene Ministarstvu rudarstva i energetike, MUP-u, BIA, Ministarstvu privrede, Privrednoj komori Srbije.
Pogledaj vesti o: Dvor

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.