Gasprom i Srbijagas počeli razgovore o Banatskom dvoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2009, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Gasprom" i "Srbijagas" počeli razgovore o Banatskom dvoru

BEOGRAD - Prestavnici ruskog Gasproma i Srbijagasa počeli su danas u Beogradu završne dogovore o ugovoru o zajedničkom preduzeću za podzemno skladište prirodnog gasa u Banatskom dvoru.

"Stručnjaci Gasproma i Srbijgasa razgovaraće o ugovoru naredna dva dana, posle čega se očekuje parafiranje i potpisivanje tog dokumenta", rečeno je agenciji Beta u Srbijagasu.

Pre potpisivanja, neophodno je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da ugovor za "Banatski dvor" odobri Vlada Srbije. Kako je ranije dogovoreno, vlasnički udeo Srbijagasa u "Banatskom dvoru" trebalo bi da bude 49 odsto, a Gasproma 51 procenat.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je prošle sedmice najavio da će ugovor o skladištu Banatski dvor potpisati Srbijgas, Gasprom i austrijska ćerka-firma Gasproma.

Odmah posle potpisivanja ugovora, kazao je ranije Bajatović, počeće utiskivanje Gaspromovog gasa u skladište u Banatskom Dvoru, kao i u skladišta gasa u Mađarskoj, za potrebe Srbije, ukoliko se postigne dogovor sa Eonom i Molom.

Na kraju investicije kapacitet skladista gasa "Banatski" dvor biće između 800 miliona i milijardu kubnih metara gasa.

Podzemno skladište gasa "Banatski dvor" gradi se kao nastavak eksploatacije iscrpljenog gasnog ležišta čiji kapacitet je bio 3,3 milijarde kubnih metara prirodnog gasa. Ukupna površina skladišta je oko 54 kvadratna kilometra.

Skladište gasa "Banatski dvor" je 22 km istočno od Zrenjanina i 44 kilometra od glavnog gasnog razvodnog čvora u Gospođincima.

Podzemno skladište gasa je sada sa dva gasovoda povezano sa gasnim razvodnim čvorom u Elemiru, a planirano je povezivanje i sa glavnim gasnim razvodnim čvorom u Gospođincima. Izgradnja podzemnog skladišta gasa "Banatski dvor" započela je 2005. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.