Tadić i Dveri pobedili u Čikagu, Torontu i Londonu

Izvor: Kurir, 06.Maj.2012, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić i Dveri pobedili u Čikagu, Torontu i Londonu

Na parlamentarnim izborima u Torontu od 176 upisanih glasača ustavno pravo iskoristilo je 111 birača (63,06 odsto). Pokret Dveri osvojio je 35 glasova, koalicija oko DS-a 26, dok je trećeplasirani DSS sa 20 glasova

BEOGRAD - Dijaspora izabrala Tadića!

Srbi u inostranstvu glasali na ukupno 38 biračkih mesta u 22 zemlje, što je upola manje nego na izborima 2008. Američki i kanadski Srbi najveće poverenje ukazali su Borisu Tadiću >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << , predsedničkom kandidatu koalicije „Izbor za bolji život“.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima, na predsedničkim izborima u Čikagu od upisanih 149 glasača pravo glasa ostvarilo je 59 građana i najviše - njih 19 - ukazalo je Tadiću. Slede kandidati DSS Vojislav Koštunica sa 11 osvojenih glasova i Dveri Vladan Glišić sa osam. Tomislav Nikolić, kandidat koalicije „Pokrenimo Srbiju“, tek je na četvrtoj poziciji, sa osvojenih šest glasova, kandidati SPS i URS Ivica Dačić i Zoran Stanković dobili su po četiri, a SRS i „Preokreta“ Jadranka Šešelj i Čedomir Jovanović po tri glasa.

Slično su se opredelili i Srbi u Vašingtonu i Njujorku, gde je Tadić takođe prvoplasirani sa osvojenih 46, odnosno 43 glasa. Tadiću je i dijaspora u Kanadi ukazala najveće poverenje. Za njega je u Torontu glasalo 29 birača, za Koštunicu 26, Glišića 25 i Nikolića 10. Jedan manje osvojila je Jadranka Šešelj, a Dačić i Jovanović po četiri. Tek po jedan glas imaju Zoran Stanković, Zoran Dragišić i Danica Grujičić.

Što se tiče parlamentarnih izbora, kanadski Srbi su se odlučili za Pokret Dveri, koji su osvojili 35 glasova. Slede koalicija oko DS - 26 i DSS - 20. I u SAD, Vašingtonu i Čikagu, DS i Dveri su osvojili najviše glasova.

Analitičar Milan Nikolić podseća da je 90-ih dijaspora bila protiv Slobodana Miloševića jer su pre građana u Srbiji shvatili da je njegov režim na Zapadu nepopularan i nema šansu da opstane, ali da je ove 2012. teško proceniti kako se Srbi u inostranstvu opredeljuju.

- Srbija sada nije u fokusu, što je dobro. Kako god, glasanje dijaspore nije reprezentativno, nevažan je uzorak jer ne utiče na opredeljenost biračkog tela u Srbiji - navodi Nikolić.

SAD i Kanada*

Predsednički

Boris Tadić     137

Vojislav Koštunica     69

Tomislav Nikolić     26

Vladan Glišić     23

Ivica Dačić     16

Čedomir Jovanović    12

Zoran Stanković    9

Jadranka Šešelj    7

Zoran Dragišić    1

Danica Grujičić    1

*ukupan broj glasova

Toronto

Predsednički    (111*)

Boris Tadić    29

Vojislav Koštunica    26

Vladan Glišić    25

Jadranka Šešelj     4

Ivica Dačić    4

Čedomir Jovanović    4

Zoran Stanković    1

Zoran Dragišić    1

Danica Grujičić    1

Parlamentarni

Dveri    35

DS    25

DSS    20

SRS    11

SNS    7

LDP    4

NOPO    2

Reformisti    2

KP BROZ    1

SPS    1

URS    1

Vašington

Predsednički     (106)

Boris Tadić    46

Vojislav Koštunica    13

Tomislav Nikolić    11

Ivica Dačić    7

Čedomir Jovanović    5

Parlamentarni

DS     43

Dveri     11

SNS     10

DSS     9

SPS     8

LDP     8

Čikago

Predsednički    (59)

Boris Tadić    19

Vojislav Koštunica    11

Vladan Glišić    8

Tomislav Nikolić    6

Ivica Dačić    4

Zoran Stanković    4

Jadranka Šešelj    3

Čedomir Jovanović    3

Parlamentarni

DS    14

Dveri    12

DSS    7

URS    6

SNS    6

SPS    4

LDP    3

London

Predsednički

Boris Tadić    60

Čedomir Jovanović    21

Vladan Glišić    20

Vojislav Koštunica    20

Toma Nikolić    10

Ivica Dačić    5

Ištvan Pastor    2

Zoran Stanković

Parlamentarni

DS     47

LDP     31

DVERI     30

DSS     14

SNS     8

URS     4

SRS     3

KP Tito     3

*broj glasača

Država minirala dijasporu

Član UO Dveri Branimir Nešić kaže da je siguran da bi Dveri postigle još bolji rezultat da država nije na sve načine minirala našu dijaspori da glasa.

- Zašto opštinske i gradske uprave nisu razmatrale veliki broj blagovremeno podnetih zahteva za glasanje u inostranstvu? Zašto su mnogi podnosioci zahteva odbijeni bez ikakve odluke i obrazloženja? - navodi Nešić.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.