Žene će ići kasnije u penziju?

Izvor: Blic, 21.Okt.2009, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene će ići kasnije u penziju?



Vlada Srbije razmatra pomeranje granice za odlazak žena u penziju, što bi mogao biti jedan od predloga koji će biti izneti pred misiju MMF-a, prenosi B92.


Žene bi u skorijoj budućnosti mogle da se suoče s kasnijim odlaskom u penziju. To bi mogao biti jedan od predloga koji će Vlada Srbije izneti pred misiju MMF-a, koja krajem nedelje dolazi u Srbiju. U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku kažu da to jeste jedna od opcija, ali da konačna odluka neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biti doneta dok se ne završe sve analize.

MMF insitira da država štedi i Vlada je primorana na oštre rezove.

Kako B92 saznaje u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, postojeći zakon o penzijsko invalidskom osiguranju moraće da se menja zbog manjka novca u državnoj kasi, ali i zbog toga što je stanovništvo sve starije.

"Pitanje je da li će povećanje starosne granice biti u nekom odloženom roku i postepeno, kao što je to u drugim evopskim državama - Engleskoj, Austriji, Nemačkoj. Rok od datuma donošenja odluke do primene mora da se ostavi da bi stanovnici i zaposleni bili informisani. Rade se efekti svih tih predloga, da se vidi koje su uštede, ako se uopšte bude podizala starosna granica", kaže Radina Todović iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Nacrt zakona koji će regulisati penzije mogao bi biti gotov pre kraja godine i tek tada će biti poznato da li će muškarci i žene biti izjednačeni i odlaziti u penziju s navršenih 65 godina starosti.

U Srbiji, žene koriste penziju prosečno 18 godina, dok prosečan radni staž žena u našoj zemlji iznosi 31 godinu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.