Zatvara se nebo nad Srbijom i regionom

Izvor: S media, 17.Apr.2010, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvara se nebo nad Srbijom i regionom

Vazdušni prostor iznad Srbije, Crne Gore i dela Bosne i Hercegovine biće u 16 sati zatvoren za avio-saobraćaj zbog širenja oblaka vulkanske prašine, rečeno je danas u Agenciji za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore.

Ta Agencija kontroliše i vazdušni prostor nad delom medjunarodnih voda na južnom Jadranu, pa će za letove biti zatvorena i ta zona.



Zatvoren deo vazdušnog prostora na severu Srbije


Agencija za kontrolu leta >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbije i Crne Gore odlučila da od ponoći preventivno "zatvori" mali deo vazdušnog prostora na severu Srbije, rekla je veceras Tanjugu pi-ar Agencije Sladjana Popović.

Ta odluka je doneta iz preventivnih razloga, zbog oblaka pepela koji se širi iznad severne Evrope, nastalog posle erupcije vulkana na Islandu.

Popovićeva je rekla da nadležni u Agenciji stalno prate situaciju i da će reagovati u skladu sa razvojem dogadjaja.

Zbog oblaka pepela iz vulkana na Islandu koji se kreće u pravcu juga, zatvoreni su mnogi aerodromi u severnoj i zapadnoj Evropi, a kako najavljuju stručnjaci iz avio-kompanija, oblak bi mogao zahvatiti region od južne Francuske, preko severne Italije do zapadnog Balkana.

Moguće proširenje zone zabrane leta nad Srbijom

Zona zatvorena za avio-saobraćaj nad Srbijom tokom dana će najverovatnije biti proširena zbog širenja oblaka vulkanske prašine, rečeno je danas agenciji Beta u

Agenciji za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore.

Oblak vulkanske prašine nastao nakon erupcije vulkana na Islandu širi se prema jugu Srbije, rečeno je u toj agenciji, a trenutno su letovi zabranjeni samo u malom delu vazdušnog prostora na severu Srbije.

Pojedini mediji su objavili da se od 14 časova očekuje potpuna obustava letova sa beogradskog aerodroma.

Agencija za kontrolu letenja je na svoj interent sajt (www.smatsa.rs) postavila linkove preko kojih može da se prati prognoza kretanja oblaka vulkanskog pepela.

Zbog tog oblaka biće otkazani letovi i sa prištinskog aerodroma.

Iz metereološkog instituta Kosova su rekli da će oblak prašine možda stići i do Kosova, ali da će biti veoma niskog intenziteta.

"Lasta" spremna da uvede dodatne linije ka Evropi

Saobraćajno preduzeće "Lasta" saopštilo je da će uvesti dodatne polaske na svim linijama ka Evropi ukoliko bude neophodno, s obzirom na veliki broj otkazanih letova aviokompanija zbog pepela i dima koje izbacuje vulkan na Islandu.

Zbog ogromnog oblaka vuklanskog dima sa Islanda, zatvoren je veliki broj medjunarodnih aerodroma u severnoj Evropi, Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj, Nemackoj, Holandiji i nordijskim zemljama, otkazano je više od 6.000 letova.

Kako još nema preciznih informacija o uspostavljanju redovnog vazdusnog saobracaja, "Lasta" će biti na usluzi svim putnicima koji se odluče na autobuski prevoz, navedeno je u saopštenju.



Za sve dodatne informacije, zainteresovani putnici mogu da se jave na telefon Info centra tog preduzeća: 011/33 48 555, besplatna info linija: 0800-334-334 kao i tel. Turisticke agencije "Lasta": 011-6641-251; 36-20- 658; 36-20-530.


Državljani EU preko teritorije Srbije uz ličnu kartu

Na osnovu zahteva više ambasada država članica Evropske unije, Uprava granične policije naložila je svim graničnim prelazima da se državljanima zemalja EU omogući prelazak preko teritorije Srbije uz lične karte bez putnih isprava, saopštio je danas načelnik te Uprave Nenad Banović.

Zbog erupcije vulkana na Islandu i oblaka vulkanske prašine koji se nadvio nad Evropom, obustavljen je aviosaobraćaj na svim evropskim destinacijama, zbog čega državljani EU nisu u mogućnosti da se vrate u svoje zemlje avionskim prevozom, već su primorani da koriste alternativna prevozna sredstva.

Državljani zemalja EU nisu u obavezi da prilikom putovanja u zemlje članice, pored lične karte, poseduju i pasoše.

Odluka Uprave granične policije je doneta iz humanitarnih razloga kako bi se državljanima zemalja EU omogućio povratak kući i važiće do uspostavljanja redovnog avionskog sabraćaja na teritoriji EU, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.