Zašto Srbija ne razvija medicinski turizam?

Izvor: BKTV News, 08.Apr.2014, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto Srbija ne razvija medicinski turizam?

Srbija propušta dobru zaradu od medicinskog turizma, gubeći više stotina miliona evra godišnje, jer nema zakonsku mogućnost da se u državnim zdravstvenim ustanovama leče strani državljani koji bi za to plaćali komercijalnu cenu.

Zašto Srbija ne razvija medicinski turizam?
Medicinski turizam cveta u Indiji, Argentini, Tajvanu i Mađarskoj u kojoj, na primer, od toga godišnje zarade čak milijardu dolara, koliko Srbija zaradi od svih vidova turizma.
Naši >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << lekari bi rado pružali zdravstvene usluge strancima jer bi im to bila dodatna zarada, a koristi bi imalo i zdravstvo jer bi se deo tako zarađenog novca usmeravao u opremanje zdravstvenih ustanova, a kroz naplatu poreza punio bi se i budžet Srbije.
Dr Ivana Vranić, kardiolog u Kliničkom centru Srbije, kaže da medicinski turizam mora da se podigne na nivo nacionalne strategije i da bude zakonski regulisan.
Ljudi uključeni u strukturu podizanja kvaliteta zdravstvenih ustanova moraju obezbediti zakonske i sve druge mogućnosti da se ovakav vid privrede razvije i kod nas, objašnjava dr Vranić.
U Ministarstvu zdravlja RTS nije uspeo da dođe do odgovora na pitanje zašto se odlaže promena zakona koji bi državnim zdravstvenim ustanovama omogućio da pružaju medicinske usluge strancima.
Njih bi sigurno bilo jer su zdravstvene usluge u našoj zemlji tri-četiri puta jeftinije nego u EU. Savremeno doba u kojem su mladost i lepota imperativ, doveo je estetsku hirurgiju na prvo mesto na listi medicinskog turzma. Slede stomatologija, kardiohirurgija i ortopedska hirurgija.
Od tog posla u ovom trenutku koristi imaju samo privatne zdravstvene ustanove, pre svega u Beogradu.
Procenjuje se da je globalno tržište medicinskog turizma vredno 100 milijardi evra. Promenom zakona dala bi se šansa i našim lekarima da pronađu svoje mesto na tom tržištu, pa bi tako deo tog novca došao i u Srbiju.
Izvor: bizlife.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.