Zabranjena gradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima

Izvor: RTS, 21.Okt.2019, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjena gradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavljuje izmene Zakona o zaštiti prirode kojima će biti zabranjena izgradnja mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima.
Goran Trivan je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da postoje tri kategorije zaštićenih dobara, i u svima će biti zabranjena gradnja mini-hidroelektrana.

"Polemika oko toga traje najmanje dve godine. Potrebno je imati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u vidu da imamo najmanje površinskih voda u regionu, onda moramo da vodimo računa kako da sačuvamo vode, a jedan od načina je zabrana u zaštićenim dobrima", istakao je ministar za zaštitu životne sredine.
Odgovarajući na pitanje šta bi se dogodilo da građani nisu bili toliko uporni i glasni tokom protesta, Trivan je rekao da bi se svakako razgovaralo o ovoj temi jer bi on to tražio.
"Jedno papiri, drugo praksa" 
Glavni problem kod mini-hidroelektrana nisu one same po sebi, kaže ministar, već realizacija projekta.
Prema njegovim rečima, investitori nisu ispoštovali sve standarde.
"Da su poštovana sva pravila, ne bi bilo reakcije. Često nema vode u koritu zbog toga... To je pitanje za opštine, lokalne inspekcije. Ispostavilo se da su jedno papiri, a drugo praksa", napominje ministar zaštite životne sredine.
Do sada je izgrađeno oko 100 mini-hidroelektrana, a Trivan poručuje da je "Srbija pravna država i neće pristupiti rušenju ako je nešto legalno dobilo dozvolu".
"One će biti u obavezi da upodobe svoj rad i da rade po propisima", poručuje ministar. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.