Zabrana gradnje u zaštićenim područjima: U planu izrada katastra MHE VIDEO

Izvor: B92, 21.Okt.2019, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana gradnje u zaštićenim područjima: U planu izrada katastra MHE VIDEO

Beograd -- Za Srbiju je korisno zabraniti izgradnju mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima, izjavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

On kaže da je u planu izrada katastra mini-hidrocentrala.

Trenutno su u pripremi izmene Zakona o zašititi prirode koje će predvideti zabranu izgradnje mini-hidrocentrala u zaštićenim dobrima, a Trivan kaže da je to jedinstven stav građana, stručne javnosti, njegovog ministarstva, kao i stav koji je podržao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Vučić.

Izmene tog zakona, navodi ministar, biće gotove u relativno kratkom roku, a potom će Ministarstvo energetike izraditi katastar mini-hidrocentrala.

"Katastar koji bude napravljen, a koji sada Ministarstvo energetike izrađuje, mora da bude odličan i potkovan svim mogućim stručnim aspektima takve odluke. Kada se pređe u primenu svega toga treba da vidimo da li zaista svaka lokacija treba da bude lokacija na kojoj će se graditi", rekao je ministar.

Objasnio je da trenutno postoji katastar mogućih mini-hidrocenrala u Srbiji koji je iz 1987. godine i naveo da su ljudi koji su radili taj katastar skrenuli pažnju da tada nisu uzeli u obzir sve aspekte, naročito zaštite životne sredine.

"Žurimo sa zakonom da bi zakon zaštitila zaštićena dobra. Katastar će biti u hodu ili iza toga usvojen i on će odrediti šta i gde se radi", precizirao je Trivan i naveo da je trenutno izgradnja mini-hidrocentrala u zastoju.

Srbija je, kaže, od svih zemalja u regionu sa najmanje površinskih autohtonih voda. "Uprkos verovanju da Srbija ima previše vode, to nije tačno. Ako imamo svest o toj činjenici da nemamo dovoljno voda zaista mnogo treba da vodimo računa o tome kako koristimo vodu", rekao je ministar. Upozorio je da bilo koji zahvat građevinskog tipa u malim vodotokovima proizvodi ozbiljne poremećaje u biološkoj ravnoteži.

"Ako je osam-devet odsto zaštićenih dobara u Srbiji, logično pitanje bi bilo da li moramo baš u tih osam posto zaštićenih dobara da gradimo rizične objekte? Ja mislim, ne", kaže Trivan i podseća da još važeći zakon dozvoljava gradnju mini-hidrocentrala u zaštićenim područjima. Pozvao je na korišćenje nekih drugih obnovljivih izvora energije budući da imamo još neke resurse koji mogu da se iskoriste.

"Mi želimo da imamo energiju iz obnovljivih izvora, ali nećemo da to bude na uštrb naše prirode", rekao je ministar. Naveo je da Srbija izgradivši sve predviđene minihidrocentrale ne može dobiti više od dva, tri odsto ukupno potrebne energije. "Nisam siguran da zbog samo dva, tri posto ukupne energije treba da ugrozimo čitavu svoju prirodu i najvažniji resurs koji se zove voda, apsolutno sam protiv toga", rekao je Trivan.

U zaštićenim područjima do sada je izgrađeno 18 minihidrocentrala, a ministar kaže da je u planu još čak oko 50.

"Ali to još stoji. Sve su derivacionog tipa, a ukupno ih u Srbiji ima nešto više od 100", rekao je Trivan. Naveo je da su derivacione mini-hidrocentrale veoma štetne i da bi bilo bolje razmišljati u budućnosti o takozvanim pribranskim mini-hidrocentralama, koje su, dodaje, znatno korisnije za našu državu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.