ZA GRAĐANE KORUPCIJA UOBIČAJENA U SRBIJI

Izvor: Kurir, 24.Maj.2010, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZA GRAĐANE KORUPCIJA UOBIČAJENA U SRBIJI

BEOGRAD - Korupcija je uobičajena pojava u Srbiji, smatra 90 odsto građana, dok jedva deset odsto veruje da će se nivo korupcije smanjiti u narednoj godini!

Ovo su rezultati ispitivanja javnog mnjenja koje je sproveo "Medijum galup", koje pokazuje da građani bolje prepoznaju korupciju u političkom životu i izbornim kampanjama, manje su spremni da plate mito, ali su neodlučni kada treba da prijave korupciju.

Ukupno 45 odsto ispitanika smatra da se nivo korupcije povećao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u protekli godinu dana, a 38 odsto misli da je ostao isti.

Oko 89 odsto ispitanika veruje da elita ne brine za korupciju na nižem nivou,  da velika preduzeća žele korumpiranu vladu (77 odsto), te da političari nemaju volju da se bore protiv korupcije (87 odsto). Političke partije korumpiranim ocenjuje 80 odsto građana, što je za četiri procenta više nego u prethodnom istraživanju.

Oko 60 odsto građana ocenjuje da je korupcija finansiranje nečije kampanje kako bi se dobilo nešto zauzvrat, promocija stranaka korišćenjem državnog položaja, kao i korišćenje javne pozicije zarad pomoći prijateljima ili za dobijanje poklona i novca.

Prema rezultatima istraživanja, smanjen je broj građana koji su spremni da plate mito, ali je nešto manji broj onih koji bi prijavili nadležnima da im je mito traženo.

Mito za lekara i policajca

Oko 70 odsto misli da je zdravstvo korumpirano i onih koji priznaju da su lično dali mito lekaru. Trećina građana je, naime, čula da je neko njima blizak dao mito u protekla tri meseca, a šestina je kazala da je imala to iskustvo u svom domaćinstvu. Među njima 54 odsto tvrdi da je dalo novac lekaru, 19 odsto policajcu, a 10 odsto službeniku državne administracije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.