Više od 8.000 građana u Šetnji protiv nasilja /video/

Izvor: Blic, Tanjug, 01.Okt.2009, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 8.000 građana u Šetnji protiv nasilja /video/

Polaganjem cveća i paljenjem sveća ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu završena je "Šetnja protiv nasilja", organizovana zbog tragične smrti francuskog državljanina Brisa Tatona.



Oko 8.000 građana Srbije krenulo je danas oko 17 časova u protestnu "Šetnju protiv nasilja", noseći bele ruže i sveće, kako bi odali poštu Tatonu i

Mladić isekao vene na Platou

Nedaleko od Platoa kod Filozofskog fakulteta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko 17 časova, jedan mladić je isekao vene. Mladić je u svesnom stanju prebačen u bolnicu na Banjici, rekla je Tanjugu doktorka Hitne pomoći Nada Macura.

protestovali protiv nasilja. Na čelu kolone, koja se kretala centralnim beogradskim ulicama, građani su nosili transparent na kome je pisalo "Stop nasilju". Oni su, nakon što su predstavnicima francuske ambasade predali knjigu žalosti, stigli do Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gde polažu cveće i pale sveće.

"Šetnja protiv nasilja" je počela nakon što su organizatori pročitali proglas Koalicije mladih protiv nasilja u kome su izneli zahtev za brzim hapšenjem i suđenjem počiniocima krivičnih dela, kao i onima koji prete građanima Srbije, naročito pripadnicima LGBT populacije. Oni su zatražili i slobodu mirnog okupljanja, kao i poštovanje ljudskih prava svih građana bez obzira na nacionalnu, političku, versku, polnu i drugu orijentaciju.

Policije nije bilo ispred Filozofskog fakulteta, mada su pojačane snage primećene u centru grada, naročito na Trgu Republike i u Knez Mihailovoj i okolnim ulicama. Povorku su pratili redari i policajci u civilu.

Na skupu su, pored građana, bili prisutni gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar prosvete Žarko Obradović, ministar za dijasporu Srđan Srećković, Miroljub Albijanić i nekoliko poslanika G17 Plus, lider LDP-a Čedomir Jovanović i predsednici DHSS i SDU Vladimir Batić i Žarko Korać.

Koalicija mladih protiv nasilja, koju čine podmlaci Demokratske stranke, LDP-a i Socijaldemokratske unije kao i nekoliko nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava, pozvala je ranije danas Beograđane da im se pridruže u šetnji kojom će, kako navode, pokazati pravo lice Srbije i izraziti protest protiv sve učestalijeg nasilja na ulicama glavnog grada. Mladi ovom akcijom žele da ukažu da dešavanja u poslednje dve nedelje ne predstavljaju pravu sliku Srbije, kao i da se nasilje ne može tolerisati i ignorisati.

Organizatori skupa i šetnje poručili su "Obrazu " i pokretima "1389" i "Naši" da nisu dobrodošli.

Karadžić: Vrh sistema vrednosti - borba protiv nasilja

Državni sekretar Ministarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić izjavio je da današnja šetnja protiv nasilja jasno pokazuje da su građani, političari i nevladine organizacije okupljeni oko zajedničke ideje - da vrh sistema vrednosti u Srbiji treba da bude borba protiv nasilja. On je rekao Tanjugu da zajednička ideja vrednosti podrazumeva i poštovanje ljudskih prava i zabranu diskriminacije.

Karadžić je naveo da šetnja kao i ostale akcije u znak protesta protiv nasilja ukazuju na potrebu da se obavežemo da sistem vrednosti u Srbiji bude drugačiji od onog iz devedesetih godina prošlog veka.

Čiplić: Srbija neće tolerisati nasilje

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je za RTS da Srbija neće da toleriše nasilje i da se šetnjom pokazuje "slika prave evropske i građanske Srbije". Čiplić je istakao da je dobro što mladi organizuju tu šetnju, jer su "mladi učinili nešto užasno što je unesrećilo i porodicu Francuza, celu Francusku, ali i Beograd". Ministar je ukazao da je, na žalost, narušena slika gostoljubivog i bezbednog Beograda, koju o Srbiji svako ima, ali samo u meri koja pokazuje da se dogodilo nešto tragično i da to nije slika prave Srbije.

"Činjenice da je policija uhapsila i privela sve osumnjičene, osim dvojice, koji se kriju, da je tužilaštvo sve njih procesuiralo i pokrenut postupak za zabranu organizacija za koje se smatra da su za nasilje i protiv demokratskog poretka, govore da je reč o ekscesu", ocenio je Čiplić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.