Vesić: Raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika Diani Budisavljević

Izvor: B92, 19.Jun.2021, 12:01

Vesić: Raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika Diani Budisavljević

Danas su Grad Beograd i Istorijski arhiv Beograda u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisali otvoreni, projektni, jednostepeni, anonimni vajarsko-arhitektonski konkurs za idejno rešenje izgleda javnog spomen obeležja Diani Budisavljević u Beogradu, izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

"Spomenik se podiže u okviru Parka Diane Budisavljević koji se nalazi na prostoru Savskog keja uz Karađorđevu ulicu, na potezu Brankov most – Beton hala. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Mesto za podizanje javnog spomen obeležja Diani Budisavljević jeste zelena uređena površina", izjavio je Vesić.

On je istakao da se konkursom od umetnika traži da predložena rešenja javnog spomen obeležja budu originalna, estetski primerena liku i delu Diane Budisavljević, prenosi Beoinfo.

"Likovni izraz javnog spomen obeležja bi trebalo da koncepcijski i vizuelno jasno upućuje na simboliku dela Diane Budisavljević, ali i sveukupno da daje specifičan ton i ambijentalnu sliku celokupnog prostora parka koji i nosi ime Diane Budisavljević. Predložena rešenja bi trebalo i da doprinesu povećanju atraktivnosti predmetnog prostora u smislu eksplicitnog kulturnog dijaloga sa korisnicima prostora. Oblikovanje javnog spomen obeležja Diani Budisavljević treba da bude u duhu vremena u kojem nastaje, kao i da estetika spomenika bude primerena poruci koju treba da iskaže", rekao je zamenik gradonačelnika Beograda.

Prema njegovim rečima, rok za predaju radova je 21. septembar 2021. godine.

"Pozivam naše umetnike da učestvuju na konkursu za idejno rešenje izgleda javnog spomen obeležja Diani Budisavljević. Podizanjem spomenika velikoj heroini, ostaće neizbrisiv trag jednog teškog vremena, u kojem su junaci bili ljudi sa velikim srcem i čistom dušom, kakva je bila Diana", rekao je Goran Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raspisan konkurs za idejno rešenje spomenika Diani Budisavljević u Beogradu

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Jun.2021

Grad Beograd i Istorijski arhiv grada danas su u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisali otvoreni konkurs za idejno rešenje izgleda javnog spomen-obeležja Diani Budisavljević u glavnom gradu Srbije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Vesić: "Šećerana na dugom štapu, za umetnike drugih 10 objekata"

Izvor: B92, 19.Jun.2021

Grad Beograd pronašao je do sada šest napuštenih kotlarnica koje će posle rekonstrukcije biti ponuđene mladim bendovima i umetnicima na besplatno korišćenje kako bi razvijali svoj talenat, rekao je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić za Tanjug...Posle iseljenja umetničke scene iz zgrade...

Nastavak na B92...

Otvoren Međunarodni festival dobre hrane i vina; Vesić: Posle 15 meseci Beograd ponovo živi FOTO

Izvor: B92, 19.Jun.2021

Porukom da smo dočekali da posle 15 meseci Beograd ponovo živi, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorio je danas Međunarodni festival dobre hrane i vina na Savskoj promenadi...On je istakao da je u Beogradu danas 15 novozaraženih, ocenio je da je to velika pobeda i pozvao sve da ovoga...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.