Veliki porast potrošnje lekova

Izvor: B92, 16.Avg.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki porast potrošnje lekova

Beograd -- U prva tri meseca 2011. podignuto 2,5 miliona više kutija lekova na recept nego u istom periodu prošle godine.

Postoji realna zabrinutost da će do kraja 2011. biti izdato, neverovatnih, stotinu miliona kutija lekova na recept o trošku fonda.

Jedan od uzroka ogromnih troškova lečenja u siromašnom srpskom zdravstvu je i nedovoljno razvijena preventiva.

Razvijene zemlje sveta zahvaljujući dobro organizovanoj prevenciji u zdravstvenom sistemu ostvaruju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uštede u lečenju koje se mere milijardama dolara. Prevencija podrazumeva aktivnosti potrebne da bi se bolest sprečila, a ukoliko do nje dođe - da se otkrije u što ranijoj fazi radi uspešnijeg lečenja.

Međutim, za uspešnost sprovođenja preventivnih mera, pored zdravstvenog sistema, odgovoran je i sam pacijent.

U Srbiji su u ozbiljnom porastu bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes i bolesti raka. Sve ove bolesti se mogu primenom preventivnih mera i zdravih stilova života umanjiti i za više od 50 odsto. Nažalost, mnogi preventivni programi u Srbiji postoje samo na papiru, ali i samo stanovništvo se ne odaziva ni na postojeće kontrolne preglede.

"Odaziv je jako mali. Od 1.200 pisama koja su poslata došlo je samo troje na sistematski pregled, odraslo stanovništvo, i dvoje na tu revakcinaciju tetanusom. Znači da je prosvećenost jako mala, zdravstveno vaspitanje je jako malo", kaže lekarka Milena Turubatović.

Prevencija obuhvata sistematske preglede, vakcinaciju i edukaciju. U periodu od 19. do 35. godine potrebno je jednom u pet godina otići na sistematski pregled, a posle 35. jednom u dve godine.

"Ono što je jako važno, ciljani pregledi, preko 50 godina života su važni za otkrivanje karcinoma debelog creva. Još jedna preventivna obaveza je da se posle tridesete godine na svakih 10 godina vrši revakcinacija protiv tetanusa, kako bi svi bili zaštićeni od te opake bolesti", kaže Vesna Vujičić, direktorka DZ Savski venac.

Zahvaljujući kontrolnim pregledima za rano otkrivanje raka debelog creva u skandinavskim zemljama i SAD smrtnost je umanjena za skoro 30 odsto. Iz domova zdravlja upozoravaju pacijente sa visokim rizikom da im je ova kontrola neophodna.

"To su pre svega osobe koje imaju zapaljenske bolesti debelog creva, osim toga to su pacijenti koji imaju već dijagnostikovane polipe u debelom crevu. Vrlo je bitna genetika, dakle sve osobe koje imaju rođaka prvog reda koji je mlađi od 45 godina a ima podatak o karcinomu", kaže Milica Bošković, specijalistkinja opšte medicine.

U Srbiji se više od dve trećine pacijenata lekaru javljaju kada je bolest već nastupila. Zabrinjavajuća je i sklonost ka samolečenju ili stvaranju kućnih zaliha lekova, pa je posebno primetno povećanje potrošnje antibiotika, antidepresiva, lekova za lečenje astme i dijabetesa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Potrošnja lekova obara sve rekorde

Izvor: Radio 021, 16.Avg.2011

Postoji realna zabrinutost da će do kraja 2011. biti izdato, neverovatnih, sto miliona kutija lekova na recept o trošku fonda.

Nastavak na Radio 021...

Prihod Vipa povećan za 37 odsto u drugom kvartalu

Izvor: Capital.ba, 17.Avg.2011, 17:38

BEOGRAD, Mobilni operater Vip mobajl objavio je danas da je u drugom tromjesečju 2011. povećao prihod na 35,5 miliona evra, što je za 37 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Član Upravnog odbora Vip mobajla zadužen za finansije Roland Hajdner kazao je  da je prihod te kompanije u prvih...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.