Uskoro tranzit NATO snaga kroz Srbiju

Izvor: Politika, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro tranzit NATO snaga kroz Srbiju

U Beogradu kancelarija NATO-a za vezu

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Polt izjavio je juče da bi uskoro moglo da dođe do tranzita snaga NATO-a kroz Srbiju, najavivši i da će u glavnom gradu Srbije biti otvorena kancelarija NATO-a za vezu.
– Mislim da ćete uskoro moći da uključite kamere ka transportima NATO-a koji će kroz Srbiju ići na misije u druge delove Evrope – rekao je Polt posle obilaska Centra za mirovne operacije u Beogradu na zajedničkoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za novinare s ministrom odbrane Zoranom Stankovićem.
Američki ambasador je naglasio da razvoj bezbednosnih odnosa između SAD i Srbije brzo napreduje i da će Srbija za dve-tri godine ući u Partnerstvo za mir i biti na dobrom putu ka ulasku u NATO.

On je istakao da se povećava broj oficira iz Srbije koji se obučavaju u SAD, kao i broj američkih oficira koji dolaze u Srbiju na obuku.

– Zadivljen sam i jasnom vizijom koju Srbija ima pred sobom kad je u pitanju borba protiv globalnih izazova koji su pred svima nama i željom da sarađuje sa evropskim i američkim prijateljima po tom pitanju – rekao je ambasador SAD.

Ministar odbrane Zoran Stanković naglasio je da je Centar za mirovne operacije Generalštaba Vojske Srbije formiran s ciljem da se pripreme komande, pojedinci, jedinice i ustanove radi angažovanja u međunarodnim mirovnim misijama i praćenja tog angažmana. On je dodao da je u strategiji odbrane Srbije učešće u međunarodnim mirovnim misijama definisano kao jedna od najvažnijih misija naše vojske. Podsetivši da Vojska Srbije već ima 15 svojih pripadnika u mirovnim misijama u Liberiji, Obali Slonovače i Kongu, Stanković je rekao da bi se srpski vojnici mogli naći u mirovnoj misiji u Avganistanu mesec dana od njenog formalnog odobravanja u Skupštini Srbije.

U Centru za mirovne operacije u toku je međunarodni kurs za vojne posmatrače na kojem učestvuje 12 starešina iz Vojske Srbije, 14 oficira iz armija Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore i Finske.

Predavači su instruktori iz nordijskih zemalja i Danske, stručnjaci međunarodnih organizacija i Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Kurs je počeo 2. oktobra i trajaće tri nedelje, a posle njegovog završetka oficiri će dobiti sertifikat vojnog posmatrača u mirovnim misijama.

D. S.

[objavljeno: 17.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.