U prodaji prva Gramatika crnogorskog jezika

Izvor: Blic, 03.Sep.2010, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prodaji prva Gramatika crnogorskog jezika

Na kioscima u Crnoj Gori danas se pojavilo prvo izdanje Gramatike crnogorskog jezika, autorskog tima sastavljenog od crnogorskih i hrvatskih lingvista.

Rad na prvoj službenoj gramatici crnogorskog jezika trajao je dve godine, a njeni autori su crnogorski lingvista Adnan Čirgić i hrvatski stručnjaci Ivo Pranjković i Josip Silić.

Jedan od njenih autora, Adnan Čirgić, rekao je za dnevnik "Pobjeda" da je savremeni crnogorski jezik u svojoj prvoj gramatici "dobio adekvatan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << opis".

"U Crnoj Gori su konačno stvoreni uslovi za odbacivanje kompleksa inferiornosti i jezičke podređenosti nekim drugim kulturnim centrima iz kojih se donedavno kreirala jezička politika", rekao je Čirgić.

On je rekao da su usvajanjem Gramatike i Pravopisa "uvažene sve bitnije osobine savremenog crnogorskg jezika". Nakon usvajanja Opšteg zakona o obrazovanju u Skupštini, vladin Savet za opšte obrazovanje usvojio je prošlog meseca Gramatiku

crnogorskog jezika. Deo stručne javnosti usprotivio se usvajanju Gramatike, a glavne primedbe odnosile su se na navodnu dominaciju arhaizama i oslanjanje

na gramatiku hrvatskog jezika.

Čirgić je odbacio kritike kao zlonamerne, ocenjujući da crnogorska gramatika "nije ništa više oslonjena na hrvatsku nego što je na srpsku i bosansku gramatiku".

Opšti zakon o obrazovanju čiju je ocenu ustavnosti prošle nedelje zatražila opozicija još nije počeo da se primjenjuje, pa će i ove godine kao nastavni predmet u školama biti upisan maternji jezik.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.