U Srbiji nema mesta fašizmu

Izvor: RTS, 09.Maj.2010, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji nema mesta fašizmu

Dan pobede je za čitav svet praznik mira i trijumf pravičnosti, ali i dan koji opominje na strahote Drugog svetskog rata, rekao premijer Mirko Cvetković na svečanosti u Velikoj ratnoj sali nekadašnjeg Generalštaba.

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležen je u Beogradu u prisustvu predstavnika državnog i vojnog vrha, Vlade i diplomatskog kora i uz poruku domaćina svečanosti, premijera Mirka Cvetkovića, da u Srbiji nema mesta fašizmu, niti bilo kom drugom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zlu.

Dan pobede je prilika za pouke iz istorije i poruke za budućnost, kako ne bismo dozvolili da nam se bilo kada ponovi ono što nam se dogodilo za vreme Drugog svetskog rata, rekao je premijer Mirko Cvetković u izjavi za RTS.

Za Dan pobede odajemo poštu onima koji su život izgubili u toj borbi, rekao je premijer.

"Ova vlada počiva upravo na principima antifašizma, a to su tolerancija, prihvatanje različitosti i rešavanje svih problema uz pomoć isključivo miroljubivih sredstava", istakao je Cvetković.

"Fašizam je sve suprotno od toga i tu poruku želim odavde da uputim građanima", rekao je srpski premijer.

"To je danas civilizacijsko pitanje i pitanje ličnog i državnog dostojanstva", rekao je Cvetković na svečanosti u Velikoj ratnoj sali nekadašnjeg Generalštaba.

Predsednik Vlade je istakao da je Dan pobede za čitav svet praznik mira i trijumf pravičnosti, ali i dan koji opominje na strahote Drugog svetskog rata.

On je podsetio da se na današnji dan obeležava i Dan Evrope, jer je savremena Evropa utemeljena na načelima borbe protiv nacizma i fašizma - na principima mira, razumevanja, tolerancije i saradnje.

Dan pobede je, kako je istakao premijer, i dan radosti zbog osvojene slobode i tuge zbog žrtava.

"Kragujevac, Kraljevo, Jasenovac, Jajinci, Staro Sajmište, Novi Sad, Niš i brojna druga masovna stratišta su bolne rane tog rata koje se i danas osećaju i opominju da se zločini nikada ne smeju ponoviti".

On je pozvao na pamćenje i poštovanje svih onih koji su ginuli za slobodu - pripadnika naših naroda, pripadnika drugih naroda i Sovjetske armije, koji su učestvovali u oslobađanju naše zemlje od fašizma.

"U Srbiji nema mesta fašizmu, niti bilo kom zlu i to je danas civilizacijsko pitanje i pitanje ličnog i državnog dostojanstva", rekao je Cvetković, "kao što se za zločine počinjene u novijoj istoriji na ovim prostorima zločinci ne mogu sakriti iza naroda kojem pripadaju, niti im se sme dopustiti da izbegnu ruku pravde".

Naš cilj je da Srbija postane ključni partner svima koji žele mir i stabilnost u ovom regionu, rekao je premijer.

Položeni venci na spomen-obeležja

Povodom Dana pobede, danas su širom Srbije položeni venci na spomen-obeležja oslobodiocima i žrtvama Drugog svetskog rata.  

Na grob Neznanog junaka na Avali, venac predsednika Srbije položio je ministar odbrane Dragan Šutanovac. Ministar Šutanovac je u pratnji načelnika generalštaba Vojske Srbije Miloja Miletića odao poštu palim žrtvama u antifašističkoj borbi.

"Junacima antifašističke borbe, sa iskrenom zahvalnošću i divljenjem njihovoj herojskoj žrtvi i podvigu. Večna slava svim znanim i neznanim junacima", napisao je Šutanovac u spomen knjizi na grobu neznanog junaka na Avali.

Vence je položila i delegacija Ministarstva odbrane, a u ime diplomatskog kora venac je položio ambasador Maroka Kamal Fahir Benaizis.

Na Groblje oslobodiocima Beograda vence je položio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i tom prilikom poručio da se ne sme dozvoliti da se fašizam ikada ponovi i da se zaborave oni koji su ga jednom već pobedili.

Počast žrtvama fašizma odao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin, predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić, ministar prosvete Žarko Obradović i drugi. Pomen stradalima služili su predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Ruske crkve.

Potpredsednik Dačić je, u ime Vlade Srbije, čestitao građanima Srbije Dan pobede nad fašizmom i istakao da oni mogu da se ponose antifašističkim tradicijom Srbije.

Srbija je jedna od retkih zemalja u regionu koja ima najsvetliju antifašističku borbu i koja je dala velike žrtve u toj borbi, naglasio je Dačić i dodao da mu je drago što se Srbija posle dugog niza godina i zvanično uključila u proslavu pobede nad fašizmom".

Potpredsednik Dačić je naveo i da se u Srbiji ne može voditi borba protiv neofašističkoh pokreta koji propagiraju nasilje, netoletanciju i revanšinzam, ukoliko se ne razvija sistem vrednosti koji se zasniva na antifašizmu.

Tokom popodneva, orkestar Garde Vojske Srbije organizovao je praznični defile u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, a potom se na Trgu republike pridružio umetničkom ansamblu Ministarstva odbrane, Stanislav Binički.

Povodom Dana pobede nad fašizmom na Beogradskoj tvrđavi večeras je priređen vatromet.

Dan pobede obeležen širom Srbije

U Jagodini su delegacije Skupštine grada i SUBNOR-a, položile vence na spomenik partizanima u Aleji nosilaca Partizanske spomenice na Gradskom groblju, spomen-kosturnicu 1.170 boraca i oficira Crvene armije na "Ruskom groblju" i Spomenik učesnicima svih srpskih ratova na Skveru omladine u centru grada.

U Spomen-parku borbe i pobede u Čačku, koji čuva uspomenu na više od 4.000 palih boraca i žrtava fašističkog terora, položeni venci Vojske Srbije, Skupštine grada, Moravičkog okruga, boračke organizacije, rodbine, SPS-a i Ambasade Rusije u Srbiji.

Dan pobede nad fašizmom, obeležen je i u Loznici polaganjem venaca i cveća na Partizansko spomen-groblje, gde počivaju posmrtni ostaci učesnika Drugog svetskog rata i boraca palih u borbama za oslobođenje Jadra.

Minutom ćutanja i počasnim plotunom Užičani su odali počast poginulim borcima na partizanskom groblju "Dovarje", gde je sahranjeno 229 boraca Narodnoslobodilačkog rata, među kojima je i šest narodnih heroja.

Obeležavanje Dana pobede počelo je sinoć počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana, a ministar odbrane Dragan Šutanovac otvario je i deo stalne postavke Vojnog muzeja, posvećenog Drugom svetskom ratu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.