Transparentnost: Korisne novine za sprečavanje korupcije

Izvor: Blic, 08.Feb.2015, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transparentnost: Korisne novine za sprečavanje korupcije

U prednacrtu novog Zakona o policiji postoje neke korisne novine sa stanovišta sprečavanje korupcije u MUP-u, a usvajanje tog dokumenta moglo bi doneti napredak u suzbijanju tog problema, saopštila je danas "Transparentnost Srbija".

U delu zakona posvećenom radu Sektora unutrašnje kontrole dodat je stav prema kojem će se ta služba baviti i suzbijanjem korupcije "i drugih oblika koruptivnog ponašanja“ policijskih službenika, a među obaveze i ovlašćenja Sektora uneta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je i analiza rizika od korupcije, navodi se u saopštenju.

Jednu od najvažnijih novina sa antikorupcijskog stanovišta predstavlja uvođenje mogućnosti da Sektor vrši "testove integriteta" kao i kontrolu imovinskog kartona i promene imovinskog stanja pripadnika MUP-a.

Kako navodi "Transparentnost Srbija", u tekstu zakona ne preciziraju se detalji o testovima integriteta i prijavljivanju imovine, već ostavlja da se to uredi podzakonskim aktima koje ministar treba da propiše u roku od šest meseci po usvajanju zakona, navodi se u saopštenju.

Pritužbe protiv policije gde se sumnja da je učinjeno krivično delo odmah bi razmatrala služba unutrašnje kontrole a ne neposredni rukovodilac organizacione jedinice policije.

Rukovodioci organizacionih jedinica bi bili dužni da u prostorijama za prijem stranaka „na vidnom mestu obezbede tehnička i druga sredstava kojima se gradjanima omogućava brže usmeno saopštavanje predstavke ili žalbe rukovodiocu i da ta sredstva vidno obeleže“.

Prednacrtom zakona, predviđena je i lista poslova koji su nespojivi sa policijskim.

Navedeno je 11 vrsta poslova koji su nespojivi i jedan opšti „ne smeju obavljati poslove i zadatke koji mogu izazvati sukob interesa, obavljati funkciju ili aktivnosti koje su nespojive sa službenim dužnostima“.

Primena ovog opšteg osnova za zabranu će izazvati sigurno najviše problema u praksi, upozoravaju iz Transparentnosti i dodaju da bi zbog toga trebalo učiniti napor da se on precizira, ali i da se, na osnovu dosadašnjih iskustava, dopuni lista poslova koji su nespojivi sa policijskim.

Zanimljiva novina u zakonu odnosi se na „saradnju sa pojedincima koji pomažu policiji“, a koja se odnosi na pružanje pomoći takvim licima ili njihovim porodicama u slučaju povrede, smrti, materijalne štete ili vodjenja postupka protiv njih.

Takođe je predviđena odgovornost Ministarstva za štetu koju doušnici nanesu trećim licima.

Korisnom novinom se može smatrati i uvođenje posebnog sektora za ljudske resurse, pri čemu se kod upravljanja ljudskim resursima naglašava značaj profesionalne etike, integriteta i kredibiliteta kao i vrednovanje učinka.

U pogledu civilne kontrole policije nema bitnih novina, podseća Transparentnost Srbija.

Javnost rada se promoviše kao jedno od načela, ali uz krupna ograničenja koja svakako ne bi smela imati apsolutan karakter (u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja). Predviđeno je da "policijski službenici i drugi zaposleni u Ministarstvu ne mogu samoinicijativno istupati u javnosti i iznositi informacije i saznanja do kojih su došli u radu", što je ispravan koncept, ali i centralizacija davanja podataka javnosti, na nivou ministra i lica koja ovlasti umesto načelnika uprava.

Iako je potrebno poboljšati tekst ovog nacrta, kako na tehničkom tako i na suštinskom nivou, reč je o dokumentu čije usvajanje bi moglo doneti napredak u suzbijanju korupcije, dodaje se u saopštenju "Transparentnosti Srbija".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.