Izvor: B92, 12.Jan.2011, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija nije oaza bez korupcije

Keln -- U Srbiji visoka politička korupcija nije procesuriana, jer politička nomenklatura sprečava delovanje antikorupcijskih tela, kažu u Transparentnosti Srbija.

Predsednik te organizacije Vladimir Goati kaže da Srbija "svakako nije neka oaza u kojoj nema političke korupcije".

"Imamo samo potragu na nekom mikro nivou, koja je i dovela do saznanja o prosvetnoj, naftnoj, putnoj, ili raznim drugim mafijama", ističe Goati za Dojče vele.

On dodaje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su „oni ljudi koji omogućavaju poslovanje tih mafija i koji im otvaraju prostor za delovanje, izvan osuda".

„Čini mi se da je to u ovom momentu velika slabost Srbije, koju ćemo vrlo brzo skupo platiti kada se budemo svrstali u red ozbiljnih kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", kaže predsednik „Transparentnosti Srbija".

Tokom proteklih meseci region Zapadnog Balkana su potresale mnogobrojne političko-privredne afere.

Pojedine države su, delom samostalno, a možda i uz neki pritisak sa strane, uspevale da u razotkrivanju korupcionaških afera stignu i do najviših krugova države.

Član Saveta za borbu protiv korupcije Stjepan Gredelj kaže za Dojče vele da je Srbija u proseku regiona kada je reč o korupciji.

„Naravno da u Srbiji postoji korupcija. Postoji li država u kojoj je vlast ovako loša, postoji li država u kojoj neke stvari još uvek nisu razotkrivene, pa da možemo reći da tu nema korupcije? Korupcije ima svuda. Korupcija uglavnom znači prljavštinu države i državne uprave. Prema tome, možemo li reći da u Srbiji nema prljavštine u državnoj upravi? Ne možemo", smatra Gredelj.

Ceo tekst o političkoj korupciji u Srbiji koji je pripremio Dojče vele možete pročitati na našoj stranici Štampa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Goati: Srbija nije oaza bez korupcije

Izvor: Politika, 12.Jan.2011

BERLIN – Srbija svakako nije neka oaza u kojoj nema političke korupcije, već visoka politička korupcija jednostavno nije procesuriana, jer je politička nomenklatura još uvek dovoljno snažna da spreči delovanje antikorupcijskih tela, izjavio je danas predsednik „Transparentnosti Srbije” Vladimir...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.