Goati: Srbija nije oaza bez korupcije

Izvor: Politika, 12.Jan.2011, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Goati: Srbija nije oaza bez korupcije

BERLIN – Srbija svakako nije neka oaza u kojoj nema političke korupcije, već visoka politička korupcija jednostavno nije procesuriana, jer je politička nomenklatura još uvek dovoljno snažna da spreči delovanje antikorupcijskih tela, izjavio je danas predsednik „Transparentnosti Srbije” Vladimir Goati.

Umesto istinske borbe protiv kriminala i korupcije, vlast se odlučila za duh solidarnosti između političkih aktera, koji je nadvladao opšti interes i upravo zbog toga se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i u medijima i javnosti stalno govori o takozvanoj sitnoj korupciji, ocenio je Goati u izjavi za Dojče vele.

Jedini primer gde se stiglo do nekog možda srednjeg nivoa korupcije je proces protiv bivšeg direktora „Železnica Srbije” Milenka Šarančića, kazao je Goati.

Član Saveta za borbu protiv korupcije Stjepan Gredelj je za Dojče vele rekao da je Srbija u nekom proseku regiona kada je reč o korupciji.

„Jedino čega smo na neki način bili pošteđeni na unutrašnjem planu, jesu spektakularne afere poput one u Hrvatskoj sa hapšenjem bivšeg premijera Sanadera, ali to svakako ne znači da se Srbija rešila političke korupcije”, ocenio je Gredelj.

„Naravno da u Srbiji postoji korupcija. Postoji li država u kojoj je vlast ovako loša, postoji li država u kojoj neke stvari još uvek nisu razotkrivene, pa da možemo reći da tu nema korupcije? Korupcije ima svuda. Korupcija uglavnom znači prljavštinu države i državne uprave. Prema tome, možemo li reći da u Srbiji nema prljavštine u državnoj upravi? Ne možemo”, izjavio je Gredelj.

Goati smatra da se na primeru odnosa vlasti prema Agenciji za borbu protiv korupcije vidi i odnos prema borbi protiv korupcije. Pokušaj te Agencije da se izbori s time da se na mala vrata omogući da političari imaju duple funkcije neslavno je završen, rekao je on.

Kasnije je promenjen i zakon, a tu su učestvovali i Ministarstvo pravde, kompletna Vlada, kao i Ustavni sud. Agencija je, stoga, oterana na sporedni kolosek, i stiče se utisak da je obeshrabrena da ozbiljnije reaguje na slučajeve korupcije, zaključio je Goati.

Tanjug

objavljeno: 12.01.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.