Izvor: RTS, 21.Mar.2015, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Četiri prijave protiv izvršitelja

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je Ministarstvo pravde u poslednjih mesec dana podnelo četiri disciplinske prijave protiv izvršitelja koji su se nedolično ponašali.
Ministar pravde Nikola Selaković istakao je na prvoj godišnjoj konferenciji izvršitelja na Zlatiboru da Ministarstvo pravde pojačava učestalost nadzora u radu izvršitelja, prenosi Tanjug.

"Formirana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je radna grupa za uspostavljanje funkcionalnog i transparentnog sistema odgovornosti izvršitelja. Insistiramo na poštovanju etičkih principa i razvijanju standarda ponašanja u cilju unapređenja dostojanstva i ugleda izvršiteljske profesije", istakao je Selaković.
Ministar je dodao da su nova zakonska rešenja i uvođenje izvršitelja doveli do poboljšanja sistema izvršenja i rasterećenja rada sudova u protekle tri godine.
"U 2013. godini priliv u osnovnim i privrednim sudovima u izvršnoj materiji bio je manji za 100.000 predmeta.Trend je nastavljen i narednih godina, što je dovelo do smanjenja nerešenih predmeta i skraćenja prosečnog trajanja izvršenja, vrlo važnih parametara za ocenu investicionog ambijenta u Srbiji", naglasio je Selaković.
Govoreći o izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, ministar Selaković je najavio da će nacrt zakona biti uskoro predstavljen javnosti i da će javna rasprava trajati najmanje 90 dana zbog značaja ovog zakona.
Predsednica Komore izvršitelja Aleksandra Trešnjev istakla je da je u Srbiji do sada imenovano 204 izvršitelja od predviđenih 308, kao i da je mreža izvršitelja na teritoriji Srbije gotovo u potpunosti popunjena.
"Nedostaje jedino izvršitelj za Osnovni sud u Novom Pazaru, ali će i to mesto uskoro biti popunjeno. Smatram da je ovo u pogledu nadležnosti koju vrše, dovoljan broj izvršitelja. Trebalo bi pre imenovanja nekog novog većeg broja izvršitelja napraviti sveobuhvatnu analizu priliva predmeta na teritoriji Srbije", rekla je Trešnjev.
Na prvoj godišnjoj konferenciji izvršitelja potpisan je i Memorandum o razumevanju između Komore izvršitelja i Pravosudne akademije u cilju uspostavljanja redovnog programa obuke za izvršitelje.
Konferenciju koja traje od 21. do 22. marta na Zlatiboru organizovala je Komora izvršitelja u saradnji sa Ministarstvom pravde i Pravosudnom akademijom, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Četiri prijave protiv izvršitelja"

Izvor: B92, 21.Mar.2015

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da su u poslednjih mesec dana podnete četri disciplinske prijave protiv izvršitelja koji su se nedolično ponašali..."“Ministarstvo pravde pojačava učestalost nadzora u radu izvršitelja. Formirana je radna grupa za uspostavljanje funkcionalnog i transparentnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.