Šarićeva kuća za obolelu decu

Izvor: B92, Tanjug, 24.Jun.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarićeva kuća za obolelu decu

Beograd -- Stan, privremeno oduzet od kriminalne grupe Darka Šarića, ustupljen za smeštaj dece koja se leče od raka i njihovih roditelja.

Ministarstvo pravde ustupilo je stan površine 120 kvadratnih metara na korišćenje u tu svrhu Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje (RZZO).

Ugovor o ustupanju u prostorijama zavoda potpisala je ministarka pravde Snežana Malović i direktorka RZZO Svetlana Vukajlović, a korišćenje je planirano do izgradnje druge "Roditeljske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuće".

Objekat je namenjen prvenstveno za smeštaj roditelja i dece iz unutrašnjosti koja boluju od malignih bolesti za vreme trajanja lečenja u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu i na dečijoj onkologiji u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, a koji su slabijeg imovnog stanja, izjavila je Svetlana Vukajlović.

Time će, kako je istakla, roditeljima biti omogućeno da tokom lečenja dece budu uz njih, što ima izuzetan psihosocijalni značaj jer im omogućava boravak u uslovima koji nisu bolnički, a takođe ih oslobađa trošenja sredstava na iznajmljivanje stanova.

Direktorka RZZO očekuje da će se već za nekoliko nedelja prvi stanari naći u tom objektu na Bežaniji, a potrebna su i minimalna ulaganja i vreme za adaptaciju.

Prema njenim rečima, u tom objektu će istovremeno moći da borave tri porodice.

Objekat na Bežaniji je u posedu Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom pošto je na osnovu Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom oduzet od pripadnika Šarićeve grupe.

"O važnosti i značaju ovakvih i sličnih projekata suvišn je bilo šta reći, jer kada je dete bolesno bez obzira o kojoj se bolesti radi, svako on nas roditelja želi da bude uz svog mališana", kazala je ministarka pravde Snežana Malović.

Ona je istakla da je od početka primene tog zakona opredeljenje Ministarstva da se objekti i sredstva oduzeta od lica koja su ih stekla kriminalom moraju koristiti tako da od njih imaju korist građani, posebno oni koji su najugroženiji - siromaštvom, bolešću ili nasiljem.

Malovićeva je najavila da će Ministarstvo nastaviti da, u skladu sa mogućnostima, pomaže i podržava sve inicijative koje doprinose da naše društvo bude bolje i humanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.