Ruska akrogrupa „Striži“ stigla u Beograd

Izvor: Vostok.rs, 13.Okt.2014, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska akrogrupa „Striži“ stigla u Beograd

13.10.2014. -

Ruska akrogrupa „Striži“ je doputovala danas u Srbiju zbog učešća na paradi u čast 70. godišnjice oslobađanja Beograda o fašističkih okupatora, izjavio je predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije za ratno vazduhoplovstvo Igor Klimov.

„Akrogrupa „Striži“ je danas poletela sa aerodroma Kubinka pored Moskve i sletela na aerodrom Batajnica gde će pokazati složene letačke figure >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << stanovnicima i gostima Beograda u čast 70. godišnjice oslobađanja grada od fašističkih osvajača“, rekao je Igor Klimov.

Let do Beograda je trajao oko tri sata. Pet aviona MiG 29 su pratili transportni avion IL 76. Piloti akrogrupe će se 14 i 15. oktobra pripremati za nastup na aerodromu Batajnica.

Striži" je avio-akrobatski tim vazduhoplovstva Rusije i formiran je 6. maja 1991. godine u sastavu 234. Gardijskog vazduhoplovnog Proskurovskog puka.

Ta grupa je sastavljena od najboljih pilota koji lete na avionima "mig 29", a smeštena je u vazduhoplovnoj bazi Kubinka, 60 kilometara od Moskve.



"Mi smo već bili na pripremi i upoznali se s terenom gde će biti parada. Mesto je prigodno za prikazivanje avio-programa. Figure će se prikazivati suprotno od grada i sve mere bezbednosti će se poštovati", ističe vođa letačke grupe Sergej Asjakin.

Baza Kubinka je poznata kao škola broj jedan za pilotske veštine u Rusiji, u kojoj službu mogu dobiti samo najsposobniji piloti.

Piloti ruske aktrobatske grupe "Striži" sve ređe nastupaju, a srpski ljubitelji vazduhoplovstva mogli su da ih vide i u septembru pre dve godine kada su na međunarodnom aero-mitingu "Batajnica 2012" prikazali vrhunsko letačko umeće. 

U zavisnosti od događaja "Striži" nastupaju u sastavu od četiri do šest aviona.

"Druga specifičnost, grupišemo vazduhoplove po brzinama i nemamo probema s koordinacijom", kaže komandant Vazduhoplovstva i PVO general Ranko Živak.

Velika vojna parada zakazana za 16. oktobar, kojoj će prisustvovati i predsednik Rusije Vladimir Putin, biće održana u Beogradu, na prostoru između Palate "Srbija" i dunavskog šetališta.

Pripadnici Vojske Srbije nastavili su pripreme ispred Palate "Srbije", a avioni Vojske i danas nadleću centar Beograda.

Uz avione, centar prestonice i narednih dana nadletaće i vojni helikopteri, koji će, takođe, učestvovati na vojnoj paradi koja se organizuje povodom sedam decenija od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Pored domaće avijacije, na paradi će učestvovati i ruska akro-grupa "Striži", poznata po atraktivnim letovima na avionima "mig 29".

Na paradi će učestvovati oko 4.500 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a komandant parade je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Izvor: Glas Rusije, rts.rs, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.