Raste prosečna starost u Srbiji

Izvor: B92, Beta, 25.Jul.2009, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste prosečna starost u Srbiji

Tomica Milosavljević (Beta)

Beograd -- Broj rođene dece u Srbiji, od 1997. do 2007. opao je sa 10,5 na 9,2 na hiljadu stanovnika, navodi se u izveštaju "Zdravstveno stanje stanovništva Srbije".

U istom periodu, prosečna starost stanovništva porasla sa 39,2 na 41,1 godinu, navodi se u izveštaju.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević rekao je da su bolesti srca i krvnih sudova i dalje vodeći uzrok smrti, a da te bolesti i maligni tumori predstavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tri četvrtine svih uzroka smrti u Srbiji.

Vodeći faktori rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti u Srbiji su pušenje, alkohol, gojaznost, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnosti, hipertenzija i hiperholesterolemija, naveo je ministar Milosavljević.

On je dodao da je u periodu od 2000. do 2006. godine procenat gojaznog stanovništva starijeg od 15 godina povećan sa 16,2 na 18,3 odsto.

Ministar zdravlja navodi i da istraživanje pokazuje da jedna četvrtina školske dece uzrasta 16 godina redovno konzumira alkohol. Mladići u znatno većem procentu redovno piju alkohol nego što to čine devojke, kaže se u istraživanju "Zdravstvevno stanje stanovništva Srbije".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.