Izvor: B92, 20.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasim Ljajić obišao romsko naselje Grmeč

Beograd -- Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić potvrdio je Radiju B92 da romsko naselje Grmeč neće biti rušeno sve dok se ceo slučaj ponovo ne ispita i dok se ne ostvari kompletan uvid u dokumentaciju kojom raspolažu i Romi i gradska vlada.

Nakon što je u sredu posetio ovo naselje, Ljajić nam je rekao da je o konkretnim rešenjima za 34 romske porodice rano govoriti, jer je to, istakao je, u nadležnosti gradske vlade: "Mi želimo da ovaj problem rešimo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << želimo da učinimo sve da se niko ne nađe na ulici, a da se zakon poštuje, jer ovo nije prvi ni jedini slučaj izgradnje bez odgovarajućih dozvola i to smo danas ustanovili, kao i to da je najveći deo tih kuća izgrađen od tvrdog građevinskog materijala, ne radi se ni o kakvim improvizovanim kućama kako se pretpostavljalo u prvom trenutku".

Ministar Ljajić je u utorak imao razgovore u Ministarstvu građevina Srbije, koje je u ponedeljak saopštilo da je urbanističkim planom u tom naselju dozvoljena izgradnja samo industrijskih, a ne i stambenih objekata. S druge strane, vlasnici kuća koje su beogradske vlasti predvidele za rušenje su reporteru Radija B92 pokazali zahteve za legalizaciju koji datiraju još iz 1995. godine, ali odgovor na njih još nisu dobili.

Potpredsednik Izvršnog odbora Skupštine grada zadužen za urbanizam Ljubomir Anđelković izjavio je u takođe u ponedeljak za naš radio da uklanjanje bespravno izgrađenih objekata i izdavanje pod zakup zemljišta na kojem se oni nalaze smatra "poslovno i imovinski-pravno kompletno čistim i jasnim poslom".

Romi iz zemunskog naselja Grmeč su krajem prošle i početkom ove nedelje, tri dana protestovali u Beogradu zbog najave rušenja njihovih kuća. Protest je zamrznut nakon obećanja visokih državnih i gradskih funkcionera da im kuće neće biti rušene dok se ne iznađe adekvatno rešenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.