Rajić: Skandalozna izjava rektora; Rektor: Neophodno sprečiti nasilje

Izvor: Blic, 29.Okt.2011, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rajić: Skandalozna izjava rektora; Rektor: Neophodno sprečiti nasilje

Nakon što je pozvao državu da blokadu na Filološkom fakultetu u Beogradu reši „milom ili silom“, rektor Branko Kovačević za „Blic“ kaže da nije pozivao na nasilje niti zvao policiju. S druge strane, Ljubiša Rajić, profesor na tom fakultetu, kaže da je Kovačevićeva izjava skandalozna i da policiju na fakultete nije slao ni Slobodan Milošević.

Rajić smatra da su pojedini zahtevi studenata opravdani, ali ima i onih koji nisu, poput zahteva za više rokova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Blokade su kontraproduktivne jer 90 odsto studenata želi nastavu. Postoji opasnost da izgubimo ceo semestar, ali to nije prvi put. Tako je bilo i 1991, 1996, 2000. godine - kaže Rajić.

On je poziv rektora Kovačevića državi da blokadu reši „milom ili silom" ocenio kao skandalozan.

- Policija nije upadala na fakultete ni 1968. Ni Slobodan Milošević to nije tražio. Neprihvatljivo je to činiti, jer se direktno krši autonomija Univerziteta. U ovoj situaciji nisu ugrožena ni materijalna dobra ni ljudski životi. Postoji podela i među profesorima. Ima onih koji bi rado videli interventnu jedinicu koja upada na fakultet i onih, mada manje, koji potpuno podržavaju studente - kaže Rajić i dodaje da je najveći krivac Ministarstvo prosvete i loš Zakon o visokom obrazovanju.

Kovačević: Organi reda nisu nasilne institucije

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević kaže za „Blic" da je njegov poziv državi pogrešno protumačen i ističe da je državu pozivao da se spreči nasilje nad Univerzitetom.

- To može onaj ko je moj vlasnik, odnosno država. Kako će to država uraditi, ja to ne znam. Organi reda i mira nisu nasilne institucije. Njihov zadatak je da spreče nasilje i ja sam na to i pozvao - kaže Kovačević.

Da li je poziv državi kršenje autonomije BU?

- Nije. Ja se bavim naukom, pravim nastavne planove i programe. Država kao osnivač i vlasnik je dužna da obezbedi sigurnost i za nastavnike i za studente. Sada je ugrožena imovina, uništavaju se materijalna dobra, nema to veze sa autonomijom.

Koje su posledice blokade?

- Studenti će izgubiti godinu. Ko će onda da im plati školarinu za narednu?

Stav Ministarstva prosvete u vezi sa blokadom Filološkog fakulteta u Beogradu je da sve probleme treba rešavati silom argumenata, a ne argumentima sile. I u Ministarstvu i na samom fakultetu se nadaju da će do rešenja problema doći kroz razgovor. Da je moguće naći rešenje kroz razgovor, kako kažu u Ministarstvu, pokazuju brojni primeri dogovora postignutih sa studentima u poslednjih nekoliko godina.

- Tokom ovog mandata Vlade, Ministarstvo je sve nagomilane probleme rešavalo uspešno, mirnim putem i razgovorom. Silom se nikada ništa nije rešilo. U tom smislu, Ministarstvo prosvete i nauke u potpunosti podržava opredeljenja Filološkog i Filozofskog fakulteta da se isključivo mirnim putem omogući održavanje redovne nastave - kažu u Ministarstvu prosvete za „Blic".

Miodrag Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, objašnjava da je Univerzitet autonoman i da sam donosi odluke i da dekani ili savet fakulteta mogu da pozovu policiju ako postoji opravdan razlog.

- Ovo može beskonačno da traje jer se zahtevi studenata stalno menjaju. Blokada više liči na sindikalni štrajk. Ista je situacija kao sa putarima ispred Vlade. Ako se prihvati zahtev za upis godine sa 48 bodova i ako se ukine rangiranje, to je krivično delo, jer bi dekani tako direktno prekršili zakon. Sve košta, pa i školovanje i ako se prihvati zahtev da školarine budu tri prosečne plate, za godinu dana nijedan fakultet ne bi imao ni grejanje - tvrdi Popović.

Posle nekoliko incidenata prethodnih dana, situacija na Filološkom fakultetu juče je bila mirna. Dekan ove visokoškolske ustanove Aleksandra Vraneš kaže da desetak osoba blokira fakultet i maltretira studente.

- Jednoj devojci nisu dozvolili da prođe ni do toaleta. To je grupa od desetak osoba koje viču po fakultetu, histerišu, duvaju u pištaljke, psuju i nazivaju studente raznim imenima... Ovo je ipak ženski fakultet. Želimo da problem rešimo mirnim putem - kaže Vranešova i pita zašto se očuvanje bezbednosti odmah povezuje sa policijom.

Blokada i incidenti

16. 10. Početak blokade Filološkog fakulteta

20.10. Početak blokade Filozofskog fakulteta

21.10. Rektor Branko Kovačević optužuje levičarsku organizaciju „Marks 21" da stoji iza blokade

22. 10. Grupa ekstremnih desničara okupila se na platou ispred Filozofskog fakulteta, provocirala, vređala, pretila studentima, pokušavala da uđe na Filološki i Filozofski fakultet i na kraju ubacila baklju u hol Filozofskog

23.10 Policijska ekipa ušla na Filološki fakultet zbog lažne dojave o postavljenoj bombi

27. 10. Profesori Filološkog cepali studentske plakate, vređali ih, gurali, pretili da će „da ih izbuše kao sir"

Snimak profesora koji napadaju studente postavljen na sajtu YouTube, u toku dana zabranjen Studenti optužuju profesore da su im dok su bili van kabineta zaključali i zarobili torbe, laptopove, jakne i ostale lične stvari Izjava rektora: Pozivam državu da reši problem kako zna i ume, milom ili silom Studenti ometali nastavu: iznosili klupe na hodnik, duvali u pištaljke, puštali glasno muziku, gasili i palili svetla u slušaonicama

Povezane vesti: Bojkot nastave na mitrovačkoj Visokoj školi za vaspitače Obradović: Probleme treba rešiti kroz razgovor Studenti: Izjava rektora "poziv na nasilje" Univerzitet umetnosti i više škole odbacili predlog ministarstva Profesori cepali studentske plakate na Filološkom fakultetu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.