Profesori štrajkuju u pogrešnoj godini

Izvor: Politika, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesori štrajkuju u "pogrešnoj godini"

Prosvetni radnici, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata obrazovanja Srbije i granskog sindikata "Nezavisnost" juče su stupili u štrajk upozorenja tražeći povećanje zarada za 20 odsto. Dok predstavnici tri reprezentativna sindikata tvrde da su časovi trajali 30 minuta u 415 škola (i to samo prema podacima prikupljenim do podneva), u Ministarstvu prosvete navode da je taj broj dvostruko manji. U saopštenju Ministarstva je navedeno da štrajkuje 130 osnovnih i 71 srednja škola, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a da se nijedan državni fakultet, kao ni visoka škola strukovnih studija, nije pridružio ovoj "buni".

– Prema podacima dobijenim od školskih uprava, štrajka prosvetnih radnika uopšte nije bilo na područjima školskih uprava Kosovska Mitrovica, Ranilug i Novi Pazar, dok je u većini osnovnih i srednjih škola, koje nastavu drže u zakonskom minimumu, štrajk podržao samo određeni broj zaposlenih – kažu nadležni.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, ističe da 1.200, od 1.748 srpskih škola pripada jednom od tri navedena sindikata, pa očekuju da će danas oko 80 odsto njih skratiti časove. Ukoliko ih vlast bude ignorisala prosvetari će, kako je najavljeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, radikalizovati štrajk.

Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio je juče da se razmimoilaženje sa prosvetarima o visini plata odnosi na 2008. godinu, jer je protokol za ovu godinu vlada u potpunosti ispoštovala. Takođe je rekao da očekuje da će prosvetari poštovati deo protokola koji podrazumeva normalno održavanje nastave. "Ako žele da štrajkuju za 2008. godinu, onda to mogu da učine u toj godini, s obzirom na to da je još na snazi tekući protokol", reko je Cvetković na konferenciji za novinare.

On je podsetio da su ministarstva finansija i prosvete u petak ponudila zaposlenima u prosveti povećanje mase zarada u narednoj godini za 22,3 odsto istakavši da očekuje da prosvetari, pre nego što krenu u štrajk, odgovore na tu ponudu. Cvetković je ukazao da vlada namerava da u razgovorima sa štrajkačima u prosveti i pravosuđu "ostane u domenu želje da im pomogne", ali i održi makroekonomsku stabilnost u zemlji, jer ne raspolaže sopstvenim sredstvima, "koje bi mogla da da", već su to zajednička sredstva privrede.

– Očekujemo da nas predstavnici ministarstava prosvete i finansija pozovu na pregovore u narednih nekoliko dana. Ipak, nećemo odgovoriti na njihove pozive ukoliko ne budu imali konkretne predloge – kaže Branislav Pavlović.

Inflacija je, objašnjavaju sindikalci, ove godine veća za šest odsto od planirane što je obezvredilo zarade zaposlenih. Iz tog razloga oni traže da plate sledeće godine budu povećavane tri puta, u martu za pet odsto, u junu za sedam, i u novembru za osam odsto. Osim toga, zahtevaju i povećanje koeficijenata nenastavnom osoblju jer sada, kako ističu, spremačice zarađuju samo 12.200 dinara.

Prosvetni radnici su, prema računici sindikalaca, početkom ove godine imali 10 odsto više zarade od prosečnih, a toliko su obezvređene da su ovog meseca za četiri odsto niže od republičkog proseka. Prosečna plata u prosveti u septembru je iznosila 29.346 dinara.

Pavlović ističe da direktori, na osnovu naloga koji su dobili od vlasti, ucenjuju članove sindikata da će im, ukoliko skrate časove, smanjiti plate 30 odsto. Sindikat će, prema rečima našeg sagovornika, podneti krivične prijave protiv svih rukovodilaca obrazovnih ustanova koji budu vršili pritisak na zaposlene. Umesto očekivanog dopisa o broju zaposlenih i obračunskih koeficijenata, sindikalci su u petak, kako kažu, dobili "preteće pismo" u kojem su ministri prosvete i finansija, Zoran Lončar i Mirko Cvetković, naveli da, ukoliko stupe u štrajk, prosvetari neće dobiti ni korekciju koeficijenata od 6,9 odsto koja je najavljena za novembar ove godine.

– U pitanju je neviđeni pritisak na prosvetne radnike, ali nećemo odustati od zahteva. Sredstva koja su nam na pregovorima ponudili ministri dovoljna su samo za održavanje nivoa plata dostignutog 2007. godine u narednoj godini. Da su ministri malo bolje računali možda se ne bismo ni bunili – kažu sindikalci.

Iz Sindikata obrazovanja Čačak najavljuju da će pomoćno osoblje od sutra potpuno obustaviti rad, dok su članovi beogradskog Foruma srednjih stručnih škola juče održali protestnu šetnju ispred Vlade Srbije i Ministarstva prosvete tražeći još i izdvajanje većeg bruto nacionalnog dohotka za prosvetu, kao i dodatnu zaštitu profesora od nasilnog ponašanja đaka.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.