Izvor: B92, 01.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo "beli štrajk" carinika

Beograd -- Sindikat radnika carine Srbije saopštio je da su radnici odbili da prime februarsku platu, zahtevajući značajno povećanje ličnih dohodaka, koji u proseku iznose 7.400 dinara. Carinici ističu da će zahtevati da februarske zarade budu najmanje na nivou januarskih, kada im je, uz platu isplaćena i jednokratna pomoć u iznosu od 85 odsto plate. Ljiljana Šćekić iz Komisije za informisanje carinskog sindikata kaže da će radnici zahtevati da i naredne isplate budu najmanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u visini te zarada u januaru, sve do konačnog definisanja statusa Uprave carina na republičkom nivou: "Akcija koja se zove Akcija pojačanog nadzora robe i kontrole putnika, nastavlja se sve do konačnog ispunjenja zahteva u pogledu materijalnih zarada zaposlenih i statusa carinske službe. Mi smo svesni da postoji pravni vakuum u nadležnosti i očekujemo od nadležnih funkcionera tokom vikenda i sledeće nedelje da nam se obrate i pozovu carinski sindikat na pregovore", kazala je Šćekić.

Sindikat navodi da je, zbog "pojačanih mera kontrole", na graničnom prelazu sa Bugarskom "Gradina" prosek zadržavanja kamiona sedam do osam sati, dok je na graničnom prelazu sa Hrvatskom "Batrovci" prosek zadržavanja kamiona oko 50 sati, uz "nepregledne kilometarske kolone" u oba pravca.

U međuvremenu, sindikatu je pisao direktor Uprave carina Vladan Begović i ponovio da podržava njihove zahteve za povećanje plata, ali i zatražio od svih carinika i carinskih ispostava da ne ometaju rad carine. On je naveo da informacije s terena ukazuju na zadržavanje teretnih vozila na graničnim prelazima i do 24 sata i da su vozači i ostali učesnici u carinskom postupku veoma nezadovoljni. "Zahtevam da se proces rada na svim carinskim ispostavama i carini u celini obavlja u zakonskim okvirima, a vreme čekanja na obavljanje carinskih formalnosti dovede u podnošljive okvire", navodi se u saopštenju Vladana Begovića. Komentarišući ovo pismo, Ljiljana Šćekić iz sindikata carinika kratko nam je odgovorila: "Zahvaljujemo direktoru na podršci, ali se čitava akcija odvija u zakonski propisanim vremenskim intervalima za pregled, kako robnog, tako i putničkog transporta".

Sindikat je saopštio i da su prošle godine premašeni projektovani prihodi državi i da je od carinskih prihoda napunjeno 34 odsto saveznog budžeta. Carinici su naglasili i da su za prva dva meseca ove godine, uz smanjen obim posla, povećali prihode državi za 20 odsto. "Važnost naše službe nije nimalo manja u odnosu na finansijsku policiju koja ima višestruko veća primanja", kaže se u saopštenju sindikata carinika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.