Pomoć za penzionere tek posle rebalansa budžeta

Izvor: Press, 01.Okt.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć za penzionere tek posle rebalansa budžeta

Isplata pomoći od 5.000 dinara za 1,4 miliona penzionera, čija mesečna primanja ne prelaze 29.999 dinara, počeće posle usvajanja rebalansa budžeta za 2010. godinu, potvrdili su za Press u Ministarstvu finansija! Juče, međutim, niko od nadležnih nije mogao da precizira kada će rebalans biti usvojen. - Isplata jednokratne pomoći penzionerima počeće uskoro, odmah posle usvajanja rebalansa budžeta za 2010. godinu. Vlada i Ministarstvo finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ubrzano privode kraju izradu teksta rebalansa i on će vrlo brzo biti dostavljen Skupštini Srbije na usvajanje. Ne možemo da preciziramo kada će to biti - kažu u Ministarstvu finansija. Mnogi se razočarali
Mada je potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić pre dvadesetak dana tvrdio da jednokratna pomoć penzionerima sigurno stiže do 1. oktobra, juče je počela isplata penzija, ali bez bonusa. Mnogi penzioneri time su razočarani.
- Dok ne vidim novac na računu ne verujem da ću ga dobiti. Ne bi bilo prvi put da nas prevare - komentarisala je juče Milena Mladenović, penzionerka iz Beograda.
Oglasio se juče i Jovan Krkobabić, koji je rekao da je novac za penzionerske bonuse obezbeđen, ali da isplata kasni zbog administrativno-tehničkih problema!
- Sredstva u potrebnom iznosu od oko sedam milijardi dinara su obezbeđena i tu nema nikakvih problema! Postoje samo administrativno-tehničke smetnje, koje treba otkloniti pošto sredstva u budžetu za 2010. godinu nisu predviđena za ovu namenu - obećao je Krkobabić.
Potpredsednik Vlade je negirao navode medija da isplata bonusa kasni jer u državnoj kasi nema novca za tu namenu. On je zamolio penzionere za strpljenje i obećao da će za nekoliko dana sve biti završeno.
Sedam milijardi
- Prethodno je bilo predviđeno da se jednokratna pomoć za 400.000 penzionera isplati u iznosu od dve milijarde dinara, ali da je u međuvremenu povećan broj penzionera na 1,4 miliona zbog čega je iznos za isplatu porastao na sedam milijardi dinara. Samim tim proces dogovaranja je zahtevao više vremena. Penzioneri Srbije nemaju, dakle, nikakav razlog da brinu. Pomoć od pet hiljada dinara biće sigurno isplaćena u najkraćem mogućem roku - istakao je Krkobabić.
U Ministarstvu finansija kažu da penzioneri nemaju razloga za brigu jer je odluka o isplati bonusa za penzionere doneta, MMF je to odobrio, ostalo je samo da se završe određene administrativno-tehničke procedure, odnosno da sve ozvaniče i poslanici u Skupštini Srbije i novac će leći na račun penzionera.
Vlada Srbije donela je 16. septembra zaključak da svakom penzioneru koji prima penziju do 29.999 dinara isplati jednokratnu pomoć od 5.000 dinara. Pomoć će dobiti 1.379.187 penzionera čija primanja ne prelaze 29.999 dinara, za šta će biti izdvojeno oko 6,8 milijardi dinara.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.