Politička pogodba  oterala Svetlanu Vukajlović

Izvor: Blic, 08.Sep.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička pogodba oterala Svetlanu Vukajlović

Dosadašnja direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Svetlana Vukajlović dala je juče ostavku pred Upravnim odborom ove ustanove! Ona je predložila, što je UO ustanove nakon rasprave i ponovno iskazane podrške prihvatio, da se njena kandidatura za reizbor povuče i da se raspiše nov konkurs.

Kao najozbiljniji kandidat za ovo mesto pominje se direktor Kliničkog centra Srbije dr Đorđe Bajec, koji ovu informaciju ne potvrđuje, ali i ne demantuje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Svetlanu Vukajlović je posle konkursa raspisanog u maju Upravni odbor RZZO ponovo izabrao za direktora. Nakon toga ova odluka je trebalo da prođe kadrovsku komisiju Vlade i da dobije saglasnost Vlade Srbije. Pošto ova odluka UO RZZO, iz nepoznatih razloga, nije ni stigla do kadrovske komisije Vlade, Vukajlovićeva je uz saglasnost Ministarstva zdravlja do juče obavljala funkciju direktora i nastaviće do završetka novog konkursa i izbora novog direktora.

Mediji su već pisali da je ovo mesto po koalicionom sporazumu pripalo Demokratskoj stranci i da je to razlog zašto Vukajlovićeva nije prošla kadrovsku komisiju Vlade, jer zamerki na njen rad nije bilo.

Informacija o ostavci juče je veoma uznemirila članove UO RZZO, koji su se složili da odluku Svetlane Vukajlović treba poštovati, ali i da je njena kandidatura za novi mandat jednoglasno prihvaćena u maju i da ovakav odnos Vlade Srbije ne vodi ničemu.

- Nisu nas negirali, jednostavno smo ostali bez odgovora. Svetlana Vukajlović je najbolje rešenje za RZZO. Mislim da su male šanse da ćemo imati boljeg direktora od nje. I ćorav vidi da je ovo nečija politička pogodba. Mi kao članovi Upravnog odbora poniženi smo do krajnjih granica. Ako se Vlada već ovako ponaša, pitam se zašto ne promene zakon, eliminišu Upravni odbor i direktno sami izaberu direktora RZZO - rekao je jedan od članova UO.

Nakon insistiranja više članova UO da Svetlana Vukajlović promeni odluku o povlačenju, UO je ipak doneo odluku o novom konkursu, koji će, najverovatnije, biti raspisan već do petka, a trajaće sedam dana.

Može se naslutiti da izbor novog direktora neće proći glatko i da članovi UO neće pristati na politizaciju ove funkcije, jer je nekoliko njih juče reklo da "stav UO je da mi nismo deca i nećemo se složiti sa politizacijom ove funkcije".

Kroz stavove članova Upravnog odbora moglo se čuti i da se svi naši političari pozivaju na stručnost, konkurse i izbor pravih menadžera, ali da je stvarnost sasvim drugačija i da je za bilo koju funkciju najvažnija pripadnost vladajućoj koaliciji. Zato im, kako kažu, i smeta što su mesecima pre raspisivanja konkursa za izbor novog direktora RZZO figurirala brojna imena potencijalnih kandidata, pripadnika partija na vlasti.

- Da li je RZZO ratni plen, pa ovo mesto pripada političkoj partiji ili konkurs ima nekakvog smisla. Svetlana Vukajlović je najbolji menadžer u javnom sektoru, što je do sada bezbroj puta i pokazala - čulo se juče na sednici Upravnog odbora RZZO.

Da je Vukajlovićeva zaista dobar menadžer pokazuju i njeni rezultati nakon šest godina, koliko je bila direktorka RZZO. Za vreme njenog mandata ova ustanova je iz deficitarnog finansiranja i ogromnog duga prerasla u održiv finansijski sistem. Primera radi, plate više od 100.000 zaposlenih u zdravstvu od 2004. godine povećane su tri puta u odnosu na 2004. godinu. Uzrok ovim boljicima nije povećanje prihoda u zdravstvenoj kasi, već bolje upravljanje prihodima i rashodima. Za vreme njenog mandata uvedena je kontrola cene lekova i ugradnog materijala, a centralizacijom nabavki ostvarene su značajne uštede. Smanjene su liste čekanja na hirurške intervencije i povećan broj intervencija u kardiohirurgiji i ortopediji, povećan obim prava na medicinsko-tehnička pomagala, dupliran broj lekova na listi lekova, uz značajno sniženje cena i do 60 odsto, povećan je broj osiguranika koji se upućuje u inostranstvo na lečenje, počelo je finansiranje vantelesne oplodnje.

Njena inicijativa koja je naišla na veliko odobravanje javnosti je izgradnja Roditeljske kuće za decu obolelu od raka, prve takve vrste u Srbiji. Ova ideja je realizovana zahvaljujući njenom angažovanju, a novac je prikupila najvećim delom prodajom svojih fotografija na platnu na humanitarnoj izložbi.

Zato članove Upravnog odbora i mnoge istaknute lekare i čudi zašto Vlada Srbije nije dala saglasnost za njen novi mandat. Nezvanično, Svetlana Vukajlović neće ostati u državnom sektoru, već se vraća u privatni i ostaće u sferi zdravstva.

Jednoglasno izabrana

Na konkursu za direktora RZZO raspisanom u maju osim Svetlane Vukajlović prijavljeni su bili i dr Dragan Arsić, direktor Zdravstvenog centra „Kraljevo", i farmaceut i član DS-a Miloš Knežević. UO RZZO je jednoglasno izabrao Svetlanu Vukajlović, ali ta odluka nije dobila odobrenje Vlade Srbije.

Dr Bajec: Razne opcije su u igri

Kao najozbiljniji kandidat za novog direktora RZZO i pre raspisivanja konkursa pominje se dr Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije.

- Razne opcije su u igri. Ljudi koji treba da odluče ozbiljno razmatraju najbolje kadrovsko rešenje za ovaj važan segment srpskog zdravstva. Koliko znam, ovo pitanje je još otvoreno - rekao je juče za „Blic" dr Đorđe Bajec.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.