Izvor: B92, 20.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela druga faza štrajka u EPS-u

Beograd -- Centralni Štrajkački odbor Sindikata Elektroprivrede saopštio je da je u petak u 14,00 sati započela druga, oštrija, faza štrajka. U saopštenju se navodi da taj sindikat nije prihvatio zahtev Upravnog odobra EPS-a o sedmodnevnom zamrzavanju štrajka, jer to ne vodi rešavanju problema, već samo njegovom odlaganju. Druga faza podrazumeva dalje smanjenje proizvodnje uglja na kopovima, potpunu obustavu naplate struje na šalterima i zaustavljanje određenih remonta. Najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sindikat EPS-a navodi da je odluka o započinjanju druge faze donesena posle "ignorantskog stava Ministarstva energetike i odsustva želje za otpočnjanjem dijaloga" o zahtevima sindikata.

Kako se podseća, taj sindikat već dva meseca bezuspešno pokušava da započne dijalog sa ministrom emergetike u želji da sva sporna pitanja reše dogovorom i do štrajkan ne dođe. "Na sve naše zahteve nije odgovreno i stoga sva odogovornost leži na ministarstvu i rukovodstvu EPS-a", navodi se u saopštenju Centralnog štrajkačkog odbora Sindikata EPS-a.

Upravni odbor "Elektroprivrede Srbije" ocenio je da neophodno da Ustavni sud Srbije u najkraćem roku oceni ustavnost Vladine odluke kojom je iz sastava EPS izdvojeno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja. Taj odbor je saopštio i da će Centralnom štrajkačkom odboru Sindikata radnika EPS predložiti da štrajk zamrzne u narednih sedam dana. Zamenik ministra energetike Slobodan Ružić izjavio je za B92 da je neophodno čuti ocenu USS zbog najave generalnog štrajka sindikata EPS. Predsednik sindikata Milan Kovačević najavio da će štrajk ubrzo ući u novu fazu koja podrazumeva smanjenje proizvodnje uglja na kopovima, potpunu obustavu naplate struje i zaustavljanje određenih remonta. Ružić smatra da je u pitanju nepotrebno zaoštravanje odnosa. "Ne verujem da će se to desiti jer verujem da su radnici EPS svesniji situacije i nepotrebnosti štrajka nego sindikat. Mislim da su radnici na mnogo drugačijim pozicijama nego sindikat, pa mislim da do štrajka neće doći. Mislim da radnici to neće učiniti. Pozvali smo sindikat na pregovore, očekujemo njihov odgovor, a spremni smo da pričamo i o zakonu i o drugim aktima, ali ovakav vid štrajka je nezakonit i nedopustiv. Odluka o izdvajanju podzemne eksploataciju uglja je opravdana u svakom smislu", kaže Ružić. On je pozvao sindikat da prekine "nerazuman štrajk".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.