PRVA POMOĆ POPLAVLJENIMA 10 MILIONA DINARA

Izvor: Kurir, 04.Dec.2010, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVA POMOĆ POPLAVLJENIMA 10 MILIONA DINARA

LOZNICA - Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je, obilazeći poplavljena područja u lozničkom kraju, da će vlada odobriti prvu pomoć za sve ugrožene od izlivanja reke Drine u vrednosti od 10 miliona dinara.

Cvetković je naglasio, podsećajući da vlada čini sve da pomogne ugroženom stanovništvu, da je reč o interventnoj sumi novca, a da će kasnije kada komisije utvrde i procene štetu biti odobreno još sredstava. Premijer je obišao Lipnički Šor, mesto u blizini Loznice >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << gde je ugroženo oko 100 kuća i evakuisano oko 550 ljudi. Predstavnici lokalnih vlasti obavestili su Cvetkovića da je vodostaj reke Drine sada u opadanju i da je neophodno još vremena da se voda povuče na normalan nivo. Naselje Lipnički šor je udaljeno dva kilometra od reke Drine.

Blago opadanje nivoa Drine deluje ohrabrujuće, iako je vodostaj i dalje izuzetno visok zbog čega se ta reka čitavom dužinom priobalnog pojasa u lozničkom kraju izlila pre dva dana. Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović je rekao da je opadanje nivoa Drine ohrabrujuće i da će uskoro uslediti sanacija štete izazvane aktuelnom poplavom, mada ni šteta posle letošnjeg izlivanja reke Jadar još u potpunosti nije rešena. On je izrazio očekivanje da će, posle  posete premijera Mirka Cvetkovića ugroženom području, Loznica dobiti značajnu finansijsku podršku Vlade Srbije, kako bi se u pristojnoj meri ublažile posledice koje su nezapamćene za više od 40 godina.

Prema njegovim rečima, sve mobilne ekipe su na terenu i redovno dostavljaju najneophodniju pomoć ugroženim domaćinstvima, a postoji veliki broj kuća koje su pod vodom i do kojih se ne može doći na drugačiji način osim čamcem.

Na najkritičnijim mestima su postavljeni punktovi sa kojih se hrana i sredstva za higijenu prosleđuju domaćinstvima, a u cilju prevencije mogućih zdravstvenih problema izazvanih poplavom u rad je uključena i higijensko-zdravstvena služba, istakao je Petrović. Izlivanje Drine u lozničkom kraju je pričinilo ogromnu štetu i pod vodom je oko hiljadu kuća i vikendica, kao i oko šest hiljada hektara, dok je do sada sa tog područja evakuisano 505 ljudi iz oko 130 porodičnih kuća.

MUP: Situacija se stabilizuje

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je da se situacija u poplavljenim područijma zapadne Srbije stabilizuje i da je vodostaj na Limu i Drini u opadanju. U saopštenju se navodi da se vodeni talas spušta

ka Šapcu gde je proglašena vanredna odbrana od poplava, od ušća reke Drine u Savu kod Šapca, kao i ka Beogradu.

Istaknuto je da pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP Srbije neprekidno nadgledaju i koordiniraju rad na terenu. Precizirano je da su na teren upućene i četiri ekipe Uprave za civilnu zaštitu Sektora za vanredne situacije kako bi pružili pomoći štabovima za vanredne situacije koji su u stalnom zasedanju u opštinama u Savskom slivu.

Situacija na području Mačvanskog Prnjavora je stabilna i voda se na teritoriji te opštine povlači. Zbog izlivanja reke i plavljenja 120 domaćinstava, do sada je evakuisano više od 200 građana. Ekipe MUP iz Šapca rade i na postavljanju bedema oko ugroženih objekata. Drina je preplavila put Prnjavor - Badovinci, ali je put prohodan jer je presečen na nekoliko lokacija i voda otiče ka poljoprivrednom zemljištu. Vodosnabdevanje se vrši iz cisterni.

Vanredna situacija je proglašena i na teritoriji Malog Zvornika zbog naglog porasta vodostaja na reci Drini, javlja Beta.

Sava u porastu

Javno vodoprivredno preduzeće "Srbijavode" saopštilo je da se vodostaji u slivu Drine i Lima smanjuju sa tendencijom daljeg opadanja, dok je vodostaj na Savi u porastu i to do Šapca u većem, a nizvodno u manjem porastu.

Mere vanredne odbrane od poplava još uvek se sprovode na Savi i to od ušća reke Vukodraž do ušća Drine, kao i na Drini do Badovinaca. Odbrana od poplava je na snazi na Limu i Drini sa pritokama na ulivu, na teritorijama opština Prijepolje, Priboj, Bajina Bašta, Ljubovija, Mali Zvornik, Loznica, Bogatić. U saopštenju se navodi da je poplavni talas prešao iz Drine u Savu i prostire se nizvodno od ušća Drine, pa je nizvodno od Šapca na Savi, na teritoriji opštine Vladimirci, ugrožen nasip Provo-Orlača i postoji mogućnost prelivanja.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.