PROTIVGRADNA ZAŠTITA PRELAZI U SEKOTOR ZA SPASAVANJE

Izvor: Kurir, 27.Mar.2011, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PROTIVGRADNA ZAŠTITA PRELAZI U SEKOTOR ZA SPASAVANJE

BEOGRAD - Izmeštanje protivgradne zaštite iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u Sektor MUP Srbije za vanredne situacije je pri kraju i taj posao može biti završen u narednih mesec dana, izjavio je načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić. Iako je još prošlog leta bilo reči da će taj posao biti završen do kraja godine, Marić objašnjava da se morao rešiti veliki broj pitanja, kao na primer pitanje strelaca, kojih u Srbiji ima oko 3.000 i koje MUP ne može >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << preuzeti.

- Dogovoreno je da strelci budu i dalje finansirani od strane lokalnih samouprava, a Sektor će preuzeti 221 zaposlenog iz protivgradne zaštite RHMZ. Međutim, još se čeka donošenje Zakona o protivgradnoj zaštiti, rekao je Marić.

Jedan od nerealizovanih zadataka jeste instaliranje sistema 112, dodao je Marić i precizirao da je kašnjanje posledica nedostatka novca.

- Jedinstveni broj za policiju, vatrogasnu jedinicu i hitnu pomoć 112, koji se pokazao kao odličan u Evropi, nije instaliran, jer novčana sredstva u iznosu od 850.000 evra, koja su bila obećana, nisu mogla da se obezbede, napomenuo je Marić.

Ne postoji drugi način, smatra on, da se ovaj sistem u Srbiji uvede, osim da se zakonom precizno definiše kako će se finansirati uvođenje ovog sistema.

Srbiji "u ovom trenutku" nedostaje nekoliko hiljada vatrogasaca, ukazao je Marić i predvideo da se taj problem može rešiti u naredne tri do četiri godine, uz uslov da postoji više novca.

- U Srbiji je i 1.000 novih radnih mesta u vatrogasno spasilačkim jedinicama korak od sedam milja. Prošle godine smo primili 100 vatrogasaca, a to je izuzetno malo. Razlog je nedostatak novca, objasnio je Marić.

U Srbiji postoje 163 vatrogasne jedinice, a namera je, prema rečima marića, da budu otvorene u još sedam manjih mesta, među kojima su Crna Trava, Žitograđe, Gadžin Han i Mrčajevci.

Prema rečima Marića, Sektor za vanredne situacije će uskoro dobiti sopstveni budžetski fond, za koji će sredstva biti prikupljana od osiguravajućih društava, prometa naftnih derivata i prekršajnih kazni.

- Uspeštnost ovog sektora gradi se na hrabrosti ljudi koji rade u njima, vatrgascima spasiocima. Smatram da im hrabrost i ne manjka, ali nedostaju im malo bolja primanja i veće ulaganje države u ovu službu, jer oni to zaslužuju, zaključio je Marić.

Stranci zainteresovani za Niški  centar

Govoreći o Regionalnom centru za vanredne situacije u Nišu, koji bi trebalo da počne da radi 2012. godine, Marić je istakao da su za taj rusko-srpski centar zainteresovane i druge zemlje.

- Cilj je da taj centar pruža pomoć u vanrednim situacijama u okolnim zemljama, da se tu odvija obuka i da tu bude veliko skladište za prinudni smeštaj lekova, medicinske opreme i svega onoga što ljudima u regionu treba, rekao je Marić.

U toku je definisanje statusa centra, dodao je Marić, jer on ne može da funkcioniše kao organizaciona jedinica MUP.

Počela obuka predsednika opština

Poplave, zemljotres i požari u Srbiji prošle godine, bili su iskušenje za Sektor za vanredne situacije, naglasio je Marić i dodao da je 2010. godine 45 odsto opština i gradova u Srbiji imalo neku vrstu vanredne situacije. Postoje, međutim, i ona mesta koja se do sada sa takvim situacijama nisu suočavala, rekao je Marić i podsetio da je pre nekoliko nedelja počela jednodnevna obuka predsednika opština i gradonačelnika u Srbiji, koji su i komandanti štabova za vanredne situacije.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izmeštanje protivgradne zaštite u aprilu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2011

BEOGRAD -..Izmeštanje protivgradne zaštite iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u Sektor MUP Srbije za vanredne situacije je pri kraju i taj posao može biti završen u narednih mesec dana, izjavio je u intervju FoNetu načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić...Iako je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.