Izvor: B92, 01.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko 60 neeksplodiranih NATO bombi

Beograd -- Na teritoriji Srbije se na 43 lokacije, uključujući korito Dunava i Save, nalazi još oko 60 neeksplodiranih avionskih bombi.

Kako piše magazin Odbrana pozivajući se na podatke Republičkog centra za razminiranje, reč je o bombama zaostalim iz intervencije NATO saveza 1999. godine, težine od 250 do 930 kilograma, koje se nalaze na velikim dubinama, zbog čega ih je teško precizno locirati.

Direktor Centra Petar Mihajlović je rekao da, istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema nekim mišljenjima u svetu, bombe koje su na dubini većoj od šest metara ne predstavljaju direktnu i neposrednu opasnost za građane, pa zato donatori i ne pokazuju interes za njihovo vađenje.

Cena uklanjanja jedne avionske bombe, u zavisnosti od specifičnosti lokacije na kojoj se nalazi, iznosi od 100.000 do 250.000 evra.

"Događa se da posle uklanjanja stotine kubnih metara zemlje bomba ne bude pronađena, jer je njena putanja kroz slojeve zemlje nepredvidiva. Tako je, na primer, bomba u kinesoj ambasadi posle desetak metara krenula u suprotnom smeru, ka površini", objasnio je Mihajlović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.