Obradović o grejanju na fakultetima

Izvor: B92, 08.Okt.2010, 03:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović o grejanju na fakultetima

Beograd -- U Srbiji neće biti prekidanja nastave na fakultetima zbog nedostatka grejanja ili struje, veruje ministar prosvete Žarko Obradović.

Ministar za B92 kaže da je tačno da država, još od 2003. duguje pojedinim fakultetima novac za pokrivanje materijalnih troškova i dodaje da se ministarstvo trudi da te dugove nadoknadi.

Obradović smatra da će, rebalansom budžeta, biti obezbeđena sredstva za pokrivanje onog dela duga koji će visokoškolskim ustanovama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << omogućiti da izmire račune za grejanje.

Ministar Obradović kaže da situacija sa grejanjem na fakultetima nije toliko dramatična i da je do sada visokoškolskim ustanovama isplaćeno oko 85 odsto sredstava koja im od države, na ime materijalnih troškova, dugovanja datiraju od 2003. godine.

Obradović: Nama treba oko milijardu za troškove koje smo planirali i još oko 1,3 milijardi za lične dohotke i ostala izdvajanja.

B92: Dinara?

Obradović: Dinara, dinara. I sad videćemo naravno Diana koleginica jako vodi računa o svemu tome i o strukturi budžeta, i naravno o pregovorima sa MMF-om, i o svemu ostalom što je deo naše svakodnevnice i ekonomske situacije. Ali ja kažem, naša ideja je - deo novca smo već dali - da deo novca obezbedimo da do kraja godine ovim fakultetima damo taj novac i time sprečimo bilo koju negativnu pojavu.

B92: Dakle, Vi ste ubeđeni da neće biti zatvaranja fakulteta zbog nedostatka grejanja?

Obradović: Slušajte, nikada čovek ne može reći. Nikad ne reci nikad. Ali mi činimo sve da do toga ne dođe.

Strategija visokog obrazovanja koja će biti objavljena sledeće godine, identifikovaće i podsticati one grane nauke koje budu ocenjene kao najznačajnije za podsticaj razvoja Srbije, kaže ministar.

Žarko Obradović kaže da Komisija za akreditaciju fakulteta kontroliše i njihov rad.

B92: Da li ste kao ministar prosvete u Srbiji zabrinuti zbog činjenice da mediji pišu već nedeljama o tome da jedan fakultet finansira narko bos Darko Šarić i da li Vas brine činjenica da je izdavač knjige "Mit o holokaustu”, gde se negira stradanje Jevreja tokom Drugog svetskog rata, profesor ruskog jezika u srednjoj školi u Beogradu?

Obradović: Znate, svaki takav natpis je briga za mene i ljude u Ministarstvu.

B92: Šta ćete učiniti recimo sa ovim profesorm, da li će biti pozvan bar na razgovor?

Obradović: Naša prosvetna inspekcija će uraditi svoj deo posla, ali za prethodno pitanje, potrebno je da tužilaštvo zaista utvrdi šta je tačno i da vidimo da li je tačno ono što mediji navode, odnosno da li će pisanje medija potvrditi nalaze tužilaštva jer znate da mi nismo u situaciji da kao Ministarstvo proveravamo vlasničku strukturu fakulteta koji se osnivaju ili onih koji su dobili dozvolu jer se onda ne bismo zvali Ministarstvo prosvete nego nekako drugačije. A Komisija za akreditaciju kada dobija, ona dobija svu dokumentaciju gde se piše i ko je vlasnik, ali ponekad se desilo, imali smo i čini mi se neku predškolsku ustanovu koja je ukazivala da je vlasnik te predškolske ustanove u trećoj nekoj liniji povezan sa jednom kriminalnom grupom. Vi ne možete kroz ime i prezime utvrditi to, ukoliko nema podataka iz tužilaštva ili iz ministarstava.

B92: A profesor ruskog razgovaraće sa Inspekcijom?

Obradović: Naravno, videćemo kakav je to obrazovni kadar da, da kažem, iznese takvu naučnu istinu.

Ministar Obradović kaže da u Srbiji mora biti povećan ljudi sa završenim fakultetom koji se trenutno kreće oko skromnih sedam odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.