Izvor: RTS, 01.Nov.2020, 15:53

Obeleženo 20 godina od osnivanja Sigurne kuće

U Beogradu jes obeleženo dvadeset godina od osnivanja prve Sigurne kuće u Srbiji, a ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević poručila je da sve institucije u državi treba da rade kao tim kako bi nasilje u porodici na vreme bilo prepoznato, a počinioci kažnjeni.
Kisić Tepavčevićeva je na svečanom obeležavanju godišnjice u prostorijama Sigurne kuće u Rakovici poručila korisnicama te ustanove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da nisu i da nikada više neće biti same i da će država učiniti sve da se one uzdignute glave ponovo vrate društvu kojem pripadaju i kojem mogu da pruže veliki doprinos.
''Lično osećam veliku tremu i odgovornost što stojim ispred vas. Vaši pogledi i osmesi vaše dece govore mi da osećate da ste na bezbednom mestu. Mnoge žene su godine i decenije provele u patnji i tuzi, često se osećajući posramljeno pred sobom i porodicom. Vi ste te koje ste pogledale istinu u oči, smogle snage i potražile pomoć na pravom mestu'', rekla je ministarka u obraćanju.
Ona je kazala da je svesna činjenice da je veliki broj žrtava porodičnog nasilja koje u ovom momentu pate i apelovala na sve da potraže pomoć ističući da imaju gde da dođu i da će država brinuti o njima.
Ministarka je primetila da je Zakon o sprečavanju porodičnog nasilja iz 2016. godine mnogo pomagao u pružanju pomoći žrtvama nasilja u porodici, kao i da je Grad Beograd učinio mnogo da sistematski stane i pomogne sigurnim kućama.
''Ali, to nije pitanje samo Grada Beograda, već svih nas. Svi moramo da delujemo kao veliki tim - vlada, rukovodioci Sigurnih kuća, tužilaštva, sudovi, policija, kako bi na vreme prepoznali nasilje i kaznili počinioce. Ne smemo da zatvaramo oči pred nasiljem, moramo odmah da reagujemo i sačuvamo ono što je najvestije u svakom društvu, a to je porodica'', naglasila je Kisić Tepavčević.
Poručila je korisnicama Sigurne kuće da je resorno ministarstvo bezuslovno i izrazila nadu da će do sledeće godišnjice te ustanove biti smanjen stepen nasilja u porodici.
Sigurna kuća na budžetu Grada BeogradaZamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da se pre 20 godina koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević sa nekoliko entuzijasta borila za prava žena žrtava porodičnog nasilja, a da se danas može reći da je država prepoznala taj problem, ali i stvorila pravni okvir za borbu protiv vinovnika porodičnog nasilja.
Vesić je podsetio da je od 2016. godine Sigurna kuća na budžetu Grada Beograda, što je , kako je rekao, značajno za žrtve nasilja koje nemaju drugo utočište.
Ukazao je i da prisustvo nove ministarske za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja današnjem događaju govori o tome da i Vlada Srbije čvrsto stoji iza Sigurne kuće koja je, kako je rekao, po mnogo čemu jedinstvena u Srbiji.
Istakao da je u proteklom periodu mnogo rađeno na poboljšanju kapaciteta Sigurne kuće i najavio da narednih dana počinje da se gradi novi vrtić u sklopu te ustanove.
Naglasio je da će Grad Beograd zajedno sa Vladom Srbije raditi na tome da se obezbede stanovi za žrtve porodičnog nasilja jer je, kako je rekao, trenutak kada žene napuste Sigurnu kuću do trenutka kada postaju potpuno samostalne, posebno kritičan.
Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je Vesna Stanojević pre 20 godina započela borbu za bolji život žena u Beogradu i Srbiji i protiv svih oblika nasilja nad ženama i decom.
Koordinatorka Vesna Stanojević izrazila je zadovoljstvo što je Darija Kisić na čelu resornog ministarstva i dodala da se nada dobroj saradnji sa ciljem da se, kako kaže, pomogne ženama koje su žrtve nasilje i koje su morale da napuste svoje porodice da bi nastavile normalan život.
Stanojevićeva je kazala i da je ponosna na dobru saradnju sa gradskim Sekretarijatom i Gradom Beogradom.
Zahvalila je državi na današnoj donaciji Sigurnoj kući - električnom šporetu i 10 laptopova i mogućnosti da korisnice te ustanove pohađaju određene kurseve i steknu obrazovanje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nova ministarka Kisić Tepavčević: Protiv nasilja u porodici sve institucije trebaju da rade kao tim

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2020

Darija Kisić Tepavčević - nova ministarka Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kazala je danas da sve državne institucije treba da rade kao tim da bi se nasilje u porodici na vreme prepoznalo, a počinioci kaznili...U saopštenju povodom 20 godina od osnivanja prve Sigurne...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.