Nema opasnosti od epidemije antraksa

Izvor: Studio B, 17.Jun.2011, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nema opasnosti od epidemije antraksa"

Ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković izjavio je da je, za sada, sigurno da je samo jedna osoba obolela od antraksa, dok se kod dve osobe sumnja na tu bolest, ali to nije dokazano.

Prilikom posete Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije, Stanković je rekao da se pokazalo da nema nikakvih bojazni da će oboleti 18 osoba, koje su mogle da budu inficirane. Prema rečima Stankovića, ekipe Ministarstva zdravlja su na terenu i preduzimaju sve mere predviđene u takvim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << slučajevima.

On je objasnio da mere preduzima i Ministarstvo poljoprivrede i da sve ukazuje da će biti samo jedan izolovani slučaj oboljevanja od antraksa. "Nema opasnosti da će se to oboljenje proširiti na ostalo stanovništvo na teritoriji gde je uveden karantin", poručio je Stanković. On je istakao da je Ministarstvo zdravlja preduzelo mere odmah po saznanju da u okolini Kikinde postoji slučaj antraksa i, za sada, prati kako se te mere sprovode.

Govoreći o radu Klinike za neurohirurgiju, Stanković je naveo da je to vodeća zdravstvena ustanova na našim prostorima u ovoj oblasti, što pokazuju i rezultati koje postižu. Stanković je rekao da je obišao deo Klinike koji će biti rekonstruisan, za šta je obezbeđeno 20 miliona dinara, i dodao da će danas biti otvorene ponude. "Očekujem da ćemo do kraja godine imati rekonstruisan deo za intenzivnu negu, čiji će kapacitet biti povećan za 19 kreveta", rekao je Stanković.

On je rekao i da je 70 miliona dinara obezbeđeno za šesnaestoslajsni skener, ali nadležni u ovoj zdravstvenoj ustanovi smatraju da im je potreban skener sa većim mogućnostima i traže šezdesetroslajsni skener, o čemu je i postignut dogovor.

Stanković je rekao i da je Klinika za neurohirurgiju, kao institucija koja radi najveći broj neurohiruških intervencija, i u kojoj je prošle godine urađeno oko 3.000 operacija, dobila 23,5 miliona dinara od Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za potrošni, sanitetski materijal.

"Druge institucije, koje su znatno manje angažovane kada je u pitanju zbrinjavanje neurohiruških slučajeva, dobile su dvostruko više sredstava", rekao je Stanković i dodao da će se, zajedno sa Klinikom za neurohirurgiju, obratiti RZZO i pokušati da obezbede dodatna sredstva za njen rad.

Prema njegovim rečima, razgovarano je i o problemu kadrova, a obilaskom bolnice utvrđeno je da da su kapaciteti iskorišćeni u punoj meri i ocenjeno da klinici treba da se pomogne.

Direktor Klinike za neurohirurgiju Miodrag Rakić rekao je da su ministra obavestili o problemima koje imaju i dodao da je reč o "problemima koji su realno rešivi u ovom momentu", navodeći da očekuje da će zajedničkim snagama unaprediti segmente o kojima su danas razgovarali.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.