Meso sumnjivog kvaliteta i porekla

Izvor: S media, 01.Okt.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Meso sumnjivog kvaliteta i porekla

U kuhinji Ustanove za dnevni boravak dece "Milica Nožica" u Valjevu otkriveno je meso sumnjivog kvaliteta, koje nije imalo odgovarajuće papire, a nabavljano je iz objekata koji nisu pod stalnom veterinarskom kontrolom.

Kako je danas rečeno u Veterinarskoj inspekciji Kolubarskog okruga, uzorci tog mesa upućeni su na analizu nakon koje će biti jasno da li je to mogući uzrok oboljevanja dece od salmoneloze u valjevskim obdaništima.

U Veterinarskoj inspekciji su >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << naveli i da je u momentu kontrole bilo i "organoleptički neipsravnih namirnica u objektima u kojima higijena nije na potrebnom nivou".

U epidemiji je do sada obolelo 47 dece, u 19 slučajeva bakteriolozi Zavoda za javno zdravlje izolovali su klicu salmonella enteritidis, a dvoje dece je na lečenju u valjevskoj bolnici.

Obolela su deca iz svih sedam vrtića, što upućuje na to da je uzrok zaraze u centralnoj kuhinji ustanove "Milica Nožica", gde se dnevno priprema oko 5.000 obroka za 1.600 mališana.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Valjevu, Marija Gavrilović rekla je da će se tek za nekoliko dana videti da li epidemija jenjava iako se broj obolelih nije povećao u poslednja 24 sata.

Sanitarna inspekcija Kolubarskog okruga nastavlja nadzor u vrtićima i centralnoj kuhinji kako bi ustanovila da li se primenjuju mere pojačane higijene u tim objektima, ali i kod zaposlenih i dece koja u obdaništima.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.