Izvor: Blic, 05.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Masovniji štrajk prosvetara

Masovniji štrajk prosvetara

Štrajku 277 škola u Srbiji od danas će se pridružiti još 20 osnovnih škola iz Beograda. Potpuna obustava rada biće u 243 osnovne i srednje škole, dok će u ostalim školama časovi biti skraćeni na 30 minuta, kaže za 'Blic' Miodrag Skrobonja, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika.

- Na Glavnom odboru Unije u Čačku odlučili smo da nastavimo štrajk sa potpunom obustavom nastave do ispunjenja svih zahteva. Dobili smo i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saopštenje Foruma osnovnih škola iz Beograda da će se štrajku prosvetara pridružiti još 20 škola - objašnjava Skrobonja, dodajući da u Beogradu, pored osnovnih, štrajkuje 10 gimnazija i četiri srednje škole.

Unija sindikata prosvetnih radnika zahteva da se određenom klauzulom zaštite njihovi dohoci od eventualnog smanjenja jer, kako ističu, ovo je već druga godina zaredom kako se projektovana i ostvarena inflacija bitno razlikuju.

- Ako smo državi prioritet, ne treba da budemo građani drugog reda. Prosečni dohoci prosvetara iznose 18.700 dinara, pri čemu nastavnici imaju između 16.000 i 19.000, a profesori između 21.000 i 24.000 dinara - ljutito kaže Skrobonja.

Prosvetari su ogorčeni jer se njima za odlazak u penziju nudi jedna i po plata, a tehnološkim viškovima, po godini staža samo 100 evra.

- Zbog toga zahtevamo od Ministarstva prosvete da otpremnina prilikom odlaska u penziju iznosi tri prosečne plate, a da otpremnina za zaposlene za čijim radom je prestala potreba bude najmanje 200 evra po godini radnog staža. Takođe, tražimo da počnu pregovori o korekciji cene rada za 2006. godinu, s obzirom na to da će inflacija biti znatno veća od projektovane - ističe Skrobonja.

Predsednik Unije apelovao je na nadležne da uvaže njihove zahteve, jer su, kako kaže, realni i pošteni. On je naglasio da će, kada im se bude izašlo u susret, istog časa u školama biti prekinut štrajk. S. Todorović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.