Lekari oštetili Klinički centar Srbije za 2,1 milion evra

Izvor: Politika, 03.Avg.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari oštetili Klinički centar Srbije za 2,1 milion evra

Dr Đorđa Bajeca, dr Miodraga Ostojića i još 13 stručnjaka rukovodstvo KCS-a optužilo za zloupotrebe u dopunskom radu. – Optuženi lekari mesečno uzimali do šest hiljada evra

Rukovodstvo Kliničkog centra Srbije (KCS) podnelo je krivične prijave protiv 15 zaposlenih zbog zloupotreba u dopunskom radu na osnovu kojeg je od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) naplaćeno oko 2,1 milion evra. Prijave su podnete protiv dr Đorđa Bajeca, nekadašnjeg direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << KCS-a, dr Miodraga Ostojića, bivšeg direktora Klinike za kardiologiju, i njegovog zamenika dr Branka Beleslina, dr Mileta Vraneša, bivšeg direktora Klinike za kardiohirurgiju, i njegovog zamenika dr Petra Đukića.

Komisija je utvrdila da su kardiološke i kardiohirurške intervencije obavljane u toku radnog vremena, a prijavljivane su kao dopunski rad i procenjuje se da su mesečno na taj način pojedinci uzimali od pet do šest hiljada evra. Neki doktori su radili intervencije u Kliničkom centru u Nišu, a za to vreme su bili na redovnom rasporedu u KCS-u. Pretpostavlja se da su prozvani doktori KCS-a za tri do četiri operacije u Nišu, od ponedeljka do petka, dobijali po 2.300 evra, iako su primali redovnu zaradu u matičnoj ustanovi i platu na Medicinskom fakultetu, jer su profesori. Pretpostavlja se da se spisak osumnjičenih za malverzacije u vezi sa dopunskim radom neće završiti na 15 imena koja se nalaze u izveštaju i da će taj spisak biti proširen, jer se utvrdilo da je, na primer, osoba koja je „gurala kolica” prilikom intervencija dobijala mesečnu nadoknadu od 120.000 dinara. Utvrđeno je i da su u operacionim salama neki medicinari operisali, a da su drugi za to primali honorare.

Kako objašnjava profesor dr Miljko Ristić, direktor KCS-a, njima je Komisija RFZO dostavila zapisnik o nepravilnostima u radu lekara na klinikama za kardiologiju i kardiohirurgiju, a zloupotrebe se odnose na period od 1. januara 2010. do 5. novembra 2012. godine.

– Dopunski rad se odnosio na intervencije poput ugradnje stenta, zamena srčanih zalistaka. Od 177 ugrađenih stentova, koji su prikazani kao dopunski rad, 176 ugrađeno je u radno vreme, a samo jedan van radnog vremena. Što se tiče kardioloških intervencija, bilo ih je oko 3.000 i većina je urađena u radno vreme. Na tužilaštvu je da predloži kaznene mere, a možda preporuči i suspenziju onih koji rade. Ugovor o dopunskom radu je bio potpisan sa RFZO, ali nije sa filijalom fonda u Beogradu, što je bila obaveza. Fond će od nas potraživati tu sumu novca na kraju godine – kaže dr Ristić, dodajući da sve ovo nema nikakve veze sa tim što je rukovodstvo KCS-a prošle nedelje pozvalo policiju da ispita anonimne prijave u vezi sa poslovanjem. On ističe da je taj poziv upućen policiji zbog sumnji da je bilo malverzacija pri održavanju aparata u operacionoj sali ili održavanja rendgen aparata, jer su navodno usluge za njihovo održavanje višestruko veće od realnih, a godišnje se u KCS-u obavi oko 700 javnih nabavki.

Pomoćnik direktora KCS-a Jovan Atanasijević ističe da im se potražuje 217.402.020 dinara za operacije koje su prikazivane da su rađene u dopunskom radu, a obavljane u redovno radno vreme, da su pojedini lekari sa ovih klinika kao dopunski rad prikazivali i odlazak u KC „Niš”, gde su radili operacije kako bi se kardiohirurgija razvila i u tom centru, a da su taj posao radili u okviru radnog vremena.

U RFZO nisu želeli da komentarišu izveštaj inspekcije, jer kažu da postupak nije okončan, a bivši direktor KCS-a dr Đorđe Bajec juče se nije odazvao na naše pozive i poruke. Podsećamo da je dr Đorđe Bajec 2003. godine pretučen u Beogradu, kako se spekulisalo u javnosti, po nalogu Dušana Spasojevića i Milorada Ulemeka Legije, jer je kritikovao bivšeg anesteziologa KCS-a Miroslava Risovića, za koga su svedoci na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića tvrdili da je ubijao za zemunski klan.

Ni nadležni u Ministarstvu zdravlja nisu juče bili dostupni za komentar o ovom slučaju.

Istraga o ovom slučaju počela je pre dva meseca i to na inicijativu zaštitnika građana Saše Jankovića.

– Sve je počelo kada su mi dvojica kardiologa došla i rekla da neki lekari mene smatraju krivcem za povećanje stope mortaliteta, jer više ne mogu da rade dopunski. Dodali su da lekari tvrde kako nisu motivisani da rade, jer nemaju naknadu. Tada je na moju inicijativu formirana komisija stručnjaka iz nekoliko institucija da bi se utvrdilo da li je to tačno. Istraga još nije okončana, ali je dobro da je KCS reagovao zbog ovih zloupotreba – kaže Janković za „Politiku”.

Kako saznajemo u Prvom osnovnom tužilaštvu, dobili su krivične prijave od KCS-a i na osnovu njih će od ponedeljka istraživati ceo slučaj.

-----------------------------------------------------

Dr Miodrag Ostojić od „Politike” saznao za prijavu

Dr Miodrag Ostojić prvi put je juče od novinara „Politike” čuo za pomenutu prijavu KCS-a protiv njega i njegovih kolega.

– Niko me nije zvao zbog toga do sada. Bio sam direktor Klinike za kardiologiju KCS-a, ali nikada ništa nisam potpisivao. Mislim da je ta cela priča glupost. Nalazim se trenutno u Banjaluci i videću o čemu je reč kada se vratim u Beograd – rekao je juče popodne za „Politiku” profesor dr Miodrag Ostojić, penzionisani kardiolog.

Danijela Davidov-Kesar

objavljeno: 03.08.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.