Izvor: B92, 29.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krstići i dalje štrajkuju glađu

Beograd -- Porodica Krstić s Kosova već četvrti put štrajkuje glađu ispred Vlade Srbije. Otac ne odustaje od svojih zahteva.

Oni su 1999. izbegli iz Obilića gde su im izgorele dve kuće. Dragan Krstić, koji ima devetoro dece, kaže da do sada nije dobio nikakvu pomoć od države već samo obećanja. Njega su za ova dva dana, koliko je sa porodicom ispred Vlade, primili Miloš Aligrudić i zamenica ministra za rad i socijalna pitanja, koji su mu ponudili jednokratnu pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od pet hiljada dinara.

"Izveo sam ih da bih dokazao Vladi da ja imam devetoro dece, da se treba pomoći toj deci, da se treba dati toj deci krov nad glavom. U svakom slučaju, da sam došao sam, mogu sedeti mesecima i godinama ispred zgrade Vlade i niko me ne bi poznavao. Čak i sada sa decom niko me ne primećuje. Za vreme celog radnog vremena samo mi se zamenik ministra obratio", rekao je Krstić.

"Planiram ovde da ostanem dok mi se ta tri uslova ne ispune: stambeno pitanje, zaposlenje i finansijska pomoć za moju decu, da mogu da ih pošaljem u školu i kupim udžbenike, odeću i obuću. Želim pod hitno zaposlenje bilo gde i bilo kakav posao, ne biram posao kakav ću raditi, samo da je posao da bih mogao da prehranim ovu moju porodicu", kaže Krstić.

U Ministarstvu za rad i socijalnu zaštitu rečeno je da su porodicu Krstić predstavnici Ministarstva primili i juče i danas, ali da oni odbijaju svaku vrstu pomoći.

"Da se zaposle otac i majka, i tu su vođeni razgovori i prošle godine nije bilo razumevanja oca porodice da prihvati zaposlenje, mi bismo vrlo istrajno sa određenim obećanjima da to možemo u kratkom roku da uradimo pre svega zaposlili roditelje. Takođe, obezbeđena je i nabavka udžbenika za svu školsku decu u porodici Krstić i ono što je jako važno, mi mislimo da predškolska deca moraju da idu u jaslice i vrtić i to smo dogovorili u Smederevu, čak i plaćanje troškova prevoza dece tamo", rekla je Ljiljana Lučić iz Ministarstva.

"Otac insistira na jednokratnim merama, jednokratnoj pomoći, koju je ova porodica već nekoliko puta dobijala, činjenica da je i danas u ovako teškoj situaciji govori u prilog tome da se kratkoročnim merama ovako ozbiljni problemi ne mogu rešiti. Mi smo insistirali da osim jedne jednokratne pomoći koja će sanirati desetodnevnu situaciju ove porodice, dogovorimo sa njima ozbiljne mere zaštite", kaže ona.

"Bez dugoročnog rešavanja problema kao što je zapošljavanje i pristup osnovnim pravima koja svi građani koji su socijalno ugroženi imaju iz oblasti socijalne i dečije zaštite na dugi rok nema rešavanja problema. Nažalost, otac je bio zainteresovan samo za novčanu jednokratnu pomoć nezadovoljan visinom koju u ovom trenutku Centar za socijalni rad u Smederevu može da obezbedi", kaže Lučićeva.

Ponuđeno im je ostvarivanje prava na dečji dodatak, pravo na smeštaj dece u vrtić i jaslice i pomoć oko prevoza dece, trenutna pomoć od 20 hiljada dinara, troškovi prevoza i pomoć oko priznavanja prava na tuđu pomoć i negu.

Mešutim, Krstić kaže da se sa 20.000 dinara mesečno ni jedna tročlana porodica ne može da izađe na kraj: "Potrošačka korpa znamo koliko košta. Tih 20 hiljada je meni i za obuću devetoro dece,odeću, knjige i sav pribor za školsku godinu, a za dva dana počinje školska godina a meni četvoro dece ide u školu."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.