Kraljev krst ponovo u Žiči

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 23.Okt.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljev krst ponovo u Žiči

KRALJEVO - Krst koji je kralj Aleksandar Obrenović 1889. godine povodom svog miropomazanja poklonio manastiru Žiči i koji je od Drugog svetskog rata bio u Nemačkoj posle više od šest decenija vraćen je srpskom manastiru, a narednih dana biće odlučeno gde će trajno biti smešten, izjavio je protojerej stavrofor Ljubinko Kostić.

- Posle dugog putešestvija, krst se vratio svojoj kući, tamo gde pripada i gde mu je mesto - rekao je protojerej Kostić na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u manastiru Žiči, na kojoj je medijima i javnosti pokazan ovaj izuzetan primerak duhovnog i materijalnog blaga Srbije. On je rekao da će krst biti čuvan u manastiru, a narednih dana biće odlučeno na koji način će krst biti pokazan široj javnosti.

Ovaj stojeći krst od pozlaćenog srebra filigranskim radom su uobličili i dragim kamenjem ukrasili prizrenski majstori. U njegovom središtu je drveni krst ukrašen finim reljefom, a na dnu pozlaćenog postolja je natpis: "Aleksandar Prvi, po milosti Božjoj i volji narodnoj kralj Srbije, manastiru Žiči na dan svoga miropomazanja 20. juna 1889. godine".

Zahvaljujući ovom natpisu, krst koji je bio izložen u biskupijskom muzeju u Paderbornu u Nemačkoj, prepoznao je protojerej Tomislav Marković. Krst je iz Žiče nestao u vihorima Drugog svetskog rata da bi ga 1946. godine nepoznati nemački vojnik predao biskupskom muzeju, gde je decenijama izložen.

Srpska pravoslavna crkva i Republika Srbija još 2003. godine su uputili zahtev za vraćanje krsta u Srbiju i Žiču. Posle sedam godina diplomatskih pregovora, krst je u utorak, u ambasadi Srbije u Berlinu, vladiki žičkom Hrizostomu uručio nadbiskup katoličke biskupije Paderborna Hans-Jozef Beker.

Tom svečanom činu prisustvovali su i predstavnici Ministarstva inostranih poslova Nemačke, crkveni velikodostojnici dveju zemalja, među kojima je bio i vladika bački Irinej i drugi predstavnici iz Srbije i Nemačke.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.