Ko i na koji način brine o migrantima?

Izvor: RTS, 18.Jan.2017, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko i na koji način brine o migrantima?

Iako je više puta politika i briga Srbije o migrantima pohvaljena i međunarodno priznata, pojedine nevladine organizacije misle da to može bolje. Nadležni odgovaraju da država daje maksimum. U međuvremenu, sa 7,3 miliona evra, Evropska komisija dodatno pomaže Srbiji u borbi sa migrantskom krizom.
Temperatura napolju, većinu migranata uvela je unutra. Od oko 7.000, koliko ih je trenutno u Srbiji, za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << smeštaj u prihvatnim centrima odlučila se većina. Ipak, oko hiljadu njih i dalje ne želi da napusti centar Beograda.

"Ne idemo u kampove jer su daleko od Beograda. A stalno pokušavamo da pređemo granicu. Ja sam pokušao tri puta, nisam uspeo", objašnjava migrant smešten u Miksalištu.
Migranti koji su smešteni u prihvatno-tranzitnom centru u Pirotu objašnjavaju da su pre par dana stigli u Srbiju, da su zadovoljni smeštajem ali da ne planiraju da ostanu jer im je krajnji cilj puta Švedska ili Nemačka.
Kao razlog života na ulici mnogi navode strah od deportacije iz Srbije u Makedoniju ili državu Bliskog istoka iz koje su krenuli. U Srbiji obećavaju da se to neće dogoditi.
"Mi ćemo nastaviti sa apelima, sad imamo i podršku međunarodnih organizacija, pa ćemo i dalje obilaziti migrante i pokušaćemo da ih ubedimo da je bezbedno da se smeste u centre, da neće biti deportovani, što je njihov najveći strah. Sa druge strane imaju podršku nekih aktivista da ostanu tu u parku, da na taj način pokažu svoj protest i zatraže da se otvore granice", objašnjava Svetlana Velimirović iz Komesarijata za izbeglice.
Tretman migranata u Srbiji, posebno onih koji neće u kolektivne centre, sporan je za pojedine nevladine organizacije. "Amnesti Internešnal" traži od srpskih zvaničnika da ih zbrinu.
"Verovatno nisu bili u Srbiji, da jesu, videli bi kako obezbeđujemo pomoć i podršku migrantima. Siguran sam da će takav apel dati vladi Velike Britanije ili vladama EU koje su zatvorile svoje granice, verujem da će se njihov apel daleko čuti i siguran sam da će nakon toga bar 5.000 ili 6.000 migranata iz Srbije biti prebačeno u EU", navodi Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Zbog zime, da bi se ušlo u državni smeštaj, nisu neophodne potvrde da je tražen azil u Srbiji, što je inače deo procedure. Koliki god da su prihvatni centri puni, nadležni tvrde da će svi biti primljeni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.