Klinički centar dobio jednu od najmodernijih laboratorija

Izvor: RTS, 14.Jun.2018, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinički centar dobio jednu od najmodernijih laboratorija

Klinički centar Srbije dobio je novu centralnu laboratoriju u okviru Centra za medicinsku biohemiju koji je posetila premijerka Ana Brnabić i poručila da je Srbija dobila jednu od pet najmodernijih laboratorija u svetu.
Premijerka Ana Brnabić je istakla da vlada nikad više nije ulagala u zdravstvene ustanove, ali da onda kada se to radi sa partnerima kao što je američka kompanija "Abot" koja je uložila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u novi centar i laboratoriju, to ide mnogo bolje i brže.

Poručila je i da vlada ima viziju za reformu zdravstvenog sistema koja je jedna od najzahtevnijih, a na koju se čekalo više od 30 godina.
"Radimo na tri osnovna pravca menjanja zdravstvenog sistema, što je važno i za građane i za sve zaposlene. Najpre, to je izgradnja nove i rekonstrisanje postojeće infrastrukture koja je zastarela, poboljšanja uslova rada u zdravstvenom sistemu i uslova za lecenje građana koji su danas drugačiji, kao i povećanje plata i zapošljavanje novog i dodatnog kadra".
Brnabićeva je ukazala da su, i pored zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, zapošljavane medicinske sestre i doktori, kao i da je smanjena administracija.
Pohvalila je inicijativu Ministarstva zdravlja zahvaljujući kojoj je 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta u Srbiji dobilo specijalizaciju i posao, poručivši da se ta vizija dobro implementirala u praksi.
"Kada se sledeći put vidimo, da započeno i rekonstrukciju celog Kliničkog centra", poručila je premijerka.
Ašanin: Laboratorija "kakve nema od Baltika pa do Izraela"  
Novu laboratoriju posetio je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je posebno zahvalio kompaniji američkoj "Abot", koja je uložila milion i po evra u njenu opremu.

On je objasnio da postoje samo četiri laboratorije na takvom nivou, i to u Nemačkoj, Engleskoj, Belgiji i Izraelu.
"Laboratorija će značiti Kliničkom centru i građanima Srbije, pomoći će da zaposleni rade u uslovima koji su dovedeni do savršenstva", poručio je Lončar.
Ono što je, prema njegovim rečima, posebno važno jeste što sve manje laboratorije pri drugim ustanovama neće više morati da postoje.
"Imaćete ovu, centralnu laboratoriju koja će raditi 24 časa i opsluživaće ceo Klinički centar", objasnio je ministar.
"Ovo je nova dimenzija laboratorije, a svi znamo koliko je važno da se analize krvi urade na vreme", dodao je Lončar.
Vršilac dužnosti direktora KC Milika Ašanin poručio je da je ta ustanova dobila referentnu laboratoriju "kakve nema od Baltika pa do Izraela".
Ukazao je na mogućnosti nove laboratorije, a posebno mogućnost da se obradi 1.500 epruveta u jednom satu, a time uradi 5.000 analiza.
Laboratorija koja je radila 30 godina, rekao je Ašanin, bila je dotrajala, posebno njena oprema.
Klinički centar je, zajedno sa premijerkom i ministrom, posetio i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, a Brnabićeva mu je zahvalila na pokazanom prijateljstvu.
U KCS, najvećoj zdravstvenoj ustanovi Srbije, leče se građani iz cele zemlje ali i regiona.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Klinički centra Srbije dobio jednu od najmodernijih laboratorija na svetu

Izvor: Blic, 14.Jun.2018

Klinički centar Srbije dobio je novi Centar za medicinsku biohemiju u okviru Centralne laboratorije, koji je danas posetila premijerka Ana Brnabić i poručila da je Srbija dobila jednu od pet najmodernijih laboratorija u svetu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.