Izgradnja puta ubrzava prevoz pacijenata do Kliničkog centra

Izvor: RTS, 14.Jul.2019, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja puta ubrzava prevoz pacijenata do Kliničkog centra

Otvoren je pristupni put između Kliničkog centra Srbije i Hitne pomoći, koji će ubrzati i olakšati transport pacijenata, ali i smanjiti gužve u tom delu grada. Njegova izgradnja je deo rekonstrukcije Kliničkog centra Srbije, koja je počela krajem prošle godine, a znači obnovu stare i izgradnju nove zgrade.
Godišnje Klinički centar Srbije zbrine oko milion pacijenata, svaki treći je iz unutrašnjosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sada će njihov dolazak biti olakšan. 

"Svako, da li su to kola Hitne pomoći ili neko ko vozi svog najbližeg i ima potrebu da dođe do lekara, za pola minuta je odavde sa auto-puta iz bilo kog pravca, za pola minuta je u porodilištu. Ako vozi suprugu, ako vozi nekog ko treba da se porodi. Za pola minuta je u porodilištu GAK, a za minut je u Urgentnom centru", istakao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da pola minuta i minut mogu da budu ključni u spasavanju života.
"Pokazuje da ljudi brinu. Pokazuje da razmišljaju kako da svakog dana uradimo nešto da zaštitimo živote, da učinimo da ljudima bude konfornije i da im bude lakše. Da se pobrinu za svoje zdravlje", naveo je Stefanović.
Put je dug 350 metara i ima trotoare sa obe strane. Osvetljen je celom dužinom sa 14 stubova.
"Iskopano je preko 10.000 kubika stene i jalovine, ugrađeno je preko 2.000 kubika nasipa u tucaniku, izgrađeno je 105 šipova u steni dužine od četiri i po do sedam metara, i zid koji drži brdo da se ne bi obrušilo, jer je klizište", rekao je Slavoljub Korčakoski, izvršni direktor "Delta inženjeringa".
Prof. dr Milika Ašanin, direktor KCS-a navodi da se iz beogradske Hitne pomoći skoro 20 odsto pacijenata dovoze u Urgentni centar, a da je broj onih koji dođu iz Srbije i veći.
"Skoro 40 posto svih usluga se pruža, tako da je ovaj prilaz sa auto- puta izuzetno važan da se zaobiđu gužve u gradu", kazao je Ašanin.
Oko 40 odsto svih zdravstvenih usluga obavlja se u Kliničkom centru Srbije. Porede ga sa manjim gradom, jer u svom sastavu ima 50 zgrada.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.