Ispitati da li je sudija prekršio zakon

Izvor: S media, 24.Apr.2010, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispitati da li je sudija prekršio zakon

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je će disciplinska komisija Visokog saveta sudstva utvrdjivati da li je sudija prekršio zakon prilikom postupanja u predmetu, kada je odbacio optužnicu protiv šest navijača "Patrizana" za ugrožavanje bezbednosti novinarke Brankice Stanković.

"Neće se ispitivati sudska odluka, već postupanje sudije u predmetu - da li je kršio zakon", precizirao je Homen u sinoćnoj emisiji Radio-televizije Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
On je objasnio da se u postupak pred disciplinskom komisijom Visokog saveta sudstva neće mešati nijedna druga vlast, pošto je disciplinski tužilac i sam sudija, te da će "same sudije ceniti da li je u ovom slučaju prekršen zakon ili ne".

Homen je naveo da će inicijativa Ministarstva pravde za pokretanje disciplinskog postupka protiv sudije Jelene Milinović, koja je donela spornu odluku, u ponedeljak biti dostavljena Visokom savetu sudstva.

Prema njegovim rečima, zakon predvidja jasne disciplinske sankcije ukoliko se utvrdi odgovornost sudije, koje se kreću od smanjenja plate do razrešenja.

Homen je ostavio mogućnost da je Milinovićeva spornu odluku donela pod strahom ili pretnjom, jer, kako je naveo, stoji činjenica da šest huligana, koji se nalazili u pritvoru, nisi "obični pojedinci" u našem društvu i izrazio očekivanje da će Visoki savet to utvrditi.

"Nije dovoljno izabrati dobre sudije, već je važna i suštinska kontrola", naglasio je Homen.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.