Hrast nije svetinja

Izvor: Politika, 04.Jul.2015, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrast nije svetinja

Crkva sa razumevanjem gleda na brižni odnos žitelja naselja Savinac i šire javnosti, za hrast koji se nalazi u pomenutom mestu, a na projektovanoj i za izgradnju saglasnostima i dozvolama odobrenoj trasi auto-puta na deonici Ljig – Preljina. Meštani ovog kraja znaju šta za njih predstavlja ovaj hrast. Šteta je što ovo višestoletno stablo nije u evidenciji zakonske zaštite i što kod izrade planske dokumentacije ovog kraja niko nije ukazivao na hrast i njegovu zaštitu. Nebriga meštana >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iskazana je i time što hrast već decenijama nema karakter zapisa.

Bolest koja je pritisla sam hrast, sami radovi u kojima je isti potkopan kao i štetne materije koje će se javljati nakon puštanja u rad pomenute saobraćajnice, sigurno će mu približili životni kraj.

Još kod stvaranja sveta Tvorac je biljnu i životinjsku vrstu stavio u službu čoveka koji treba da poštuje svoju prošlost, ali da misli i na budućnost. Niko ne treba da se hvali time što čuva staru, oronulu kuću iz poštovanja prema svome dedi, već treba da teži da sagradi novu kuću, pokazujući time da misli na svoje unuke. Poznato je i u novijoj istoriji našeg roda da su mnogi važni objekti među kojima i manastiri izmeštani u realizaciji životnih potreba.

Važno je da se u ovom slučaju religiozno odvoji od sujevernog. Hrast ne može biti crkva niti svetac. Hrast se ne može smatrati svetinjom. Svetost pripada ljudima jer su oni osvećeni Duhom Svetim.

Ako je kod hrasta nekada bila litija, ona to može biti i u budućnosti u neposrednoj blizini. Na novoopredeljenom prostoru trebalo bi da budu zasađeni novi hrastovi među koje će se postaviti i zaštite od propadanja, a od stabla postojećeg hrasta načiniti mala krajputašica sa krsnim znakom. Novoustanovljeno mesto okupljanja meštana može da bude i odmorište za putnike. Na taj način će biti podignut veliki spomenik i  hrast će mnogo duže živeti nego u postojećem vidu.

Radovaće se  Zemlja i Nebo ako ovaj auto-put da svoj doprinos poboljšanju životnog standarda i zaustavi dalji pad broja stanovništva u ovom kraju. Meštani Savinca i okoline zajedno sa lokalnom samoupravom i resornim ministarstvima treba da zaštite od daljeg propadanja zgradu osnovne škole i urede unutrašnjost, istorijski važnog hrama brvnare u Takovu.

Glavni i odgovorni urednik  „Televizije Hram”

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.