Građani odali poštu žrtvama novosadske racije

Izvor: Glas javnosti, 21.Jan.2012, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani odali poštu žrtvama novosadske racije

NOVI SAD - Stotinak građana na poziv Antifašističke akcije Novog Sada (AFANS) na Keju žrtava racije odalo je poštu žrtvama Novosadske racije.

Pored aktivista AFANS-a, odavanju pošte prisustvovali su i članovi rodbine nekih od stradalih u raciji pre 70 godina. Oni su, tačno u podne, ispred spomenika "Porodica" položili vence i cveće.

AFANS je ranije pozvala građane da im se pridruže u odvanju pošte žrtvama racije "bez političara i popova". Oni su u pozivu naveli >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da poginulih treba da se sećaju građani, a ne oni koji su tu zbog "plate, protokola ili večnog lova na ljudske duše".

Kako su rekli, u vremenu krize i beznađa poput današnjeg, fašizam i njemu srodne ideje lako nalaze svoj put, a državno zatiranje borbe protiv te ideologije ide u pravcu da se fašistički zločini zaborave.

Gradske vlasti ove godine neće učestvovati u obeležavanju godišnjice Novosadske racije.

Pomen žrtvama racije 23. januara će organizovati Eparhija bačka Srpske pravoslavne crkve, koja je, uz žestoke reakcije, odbila predlog da grad i crkva zajedno obeleže godišnjicu. I prošle godine su predstavnici crkve držali pomen odvojeno od svetovnog skupa.

Vence na spomenik "Porodica" na novosadskom Keju žrtava racije danas su položili i aktivisti gradskog odbora Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine. Ovim gestom, kao i minutom ćutanja, oni su odali počast svim žtvama koje su ubijene tokom pogroma 1942. godine.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.